• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cel putin 46 de morti intr-un val de atentate in Irak

Cel putin 46 de morti intr-un val de atentate in Irak

Un val de atentate, printre care atacuri coordonate cu masina-capcana, s-au soldat cu cel putin 46 de morti, miercuri, in Irak, o tara in care violentele s-au multiplicat in apropierea alegerilor, prevazute pentru luna aprilie, relateaza AFP.

Intre timp, la vest de capitala irakiana, fortele guvernamentale au pierdut teren in provincia Al-Anbar, unde insurgentii sunniti in special din cadrul Statului Islamic in Irak si Levant (SIIL, care are legaturi cu Al-Qaida) au preluat controlul asupra a doua zone-cheie, potrivit unor surse oficiale, noteaza Mediafax.
 
La Bagdad, 24 de persoane au murit si cateva zeci au fost ranite in explozia a cel putin sapte masini-capcana la interval de cateva minute, in principal intr-o piata aglomerata din cartierul al-Shaab (nord) si in fata unui restaurant foarte frecventat de pe strada Sanaa, potrivit acelorasi surse.
 
Urme de sange erau vizibile pe strada Sanaa, unde atentatul s-a soldat cu trei morti si a provocat importante pagube restaurantului, al carui plafon s-a prabusit partial, precum si mai multor magazine si masini, potrivit unui jurnalist al AFP aflat la fata locului.
 
La Bohroz, la nord-est de capitala, cel putin 16 persoane au fost ucise si alte 20 ranite cand un kamikaze si-a detonat centura cu explozibil in timpul funeraliilor unui combatant anti-Al-Qaida din cadrul militiilor Sahwa, potrivit unui ofiter de politie si unor surse medicale.
 
In nordul tarii, sase persoane, dintre care trei soldati, au fost ucise in jurul Mossul.
 
Violentele din Irak s-au diminuat la inceputul lui 2008, odata cu incheierea celor doi ani de confruntari interconfesionale. Dar ele au reizbucnit in 2013, provocand mii de morti. Bilantul violentelor de la inceputul lui ianuarie a atins deja 500 de victime, potrivit unei numaratori a AFP.

15 ianuarie 2014 15:25
Modifică setările cookies