• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cel putin 1.000 de cazuri de gripa cu virus A H1N1 si cinci morti in Canada

Cel putin 1.000 de cazuri de gripa cu virus A H1N1 si cinci morti in Canada

O epidemie de gripa cu virus A H1N1 a afectat provincia Alberta, unde s-au inregistrat aproape 1.000 de cazuri si cinci decese, a anuntat vineri Fred Horne, ministrul Sanatatii din aceasta provincie din vestul canadian.

"In ultimele saptamani am observat o crestere a numarului cazurilor de gripa" in provincia Alberta si in principal "la tineri adulti cu o stare de sanatate buna", a explicat ministrul intr-un comunicat.
 
in total, 965 de cazuri de gripa au fost raportate de reteaua de sanatate din Alberta, necesitand spitalizarea a 251 de persoane, potrivit bilantului oferit de minister.
 
"Din nefericire, cinci persoane internate la terapie intensiva au murit", a deplans Fred Horne.
 
Oficialii medicali din privincie si-au exprimat si ei ingrijorarea cu privire la populatia tanara afectata de virusul H1N1, in principal din cauza nevaccinarii.
 
"Cer ca fiecare locuitor din Alberta care nu a fost vaccinat impotriva gripei sa se vaccineze", a pledat ministrul.
 
In acest sens, provincia a deschis numeroase centre de vaccinare in ultimele zile si multe dintre ele vor ramane operationale sambata. Televiziunile locale au difuzat imagini cu cozi lungi de asteptare la centrele de vaccinare din Edmonton sau Calgary.
 
"Pana in prezent, un locuitor din Alberta din cinci si aproximativ jumatate din personalul medical au fost vaccinati, dar aceste niveluri sunt prea mici", a apreciat Fred Horne.
 
Varful epidemiologic al gripei nu va fi atins decat in februarie, potrivit autoritatilor sanitare care au cerut accelerarea campaniei de vaccinare pentru a se evita aglomerarea centrelor medicale. "in unele parti ale provinciei, gripa a inceput sa produca aglomerari la camerele de urgenta si sa limiteze accesul la paturile de spital", a afirmat ministrul.

4 ianuarie 2014 10:23
Modifică setările cookies