• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Ceausescu a intermediat negocierile intre Israel si Egipt

Ceausescu a intermediat negocierile intre Israel si Egipt

Nicolae Ceausescu a jucat in 1977 rolul de intermediar in negocierile de pace dintre Israel si Egipt. Mai exact a promovat intensificarea contactelor cu fostul lider palestinian Yasser Arafat, precum si recunoasterea Palestinei, confirma documente israeliene declasificate marti, scrie ziarul Haaretz.

"Voi dezvalui acum lucruri care nu pot fi facute publice", declara premierul israelian Menachem Begin, in 4 septembrie 1977. 

"Presedintele roman, Nicolae Ceausescu, mi-a spus ca presedintele Egiptului, Anwar El Sadat, este pregatit pentru o intalnire intre reprezentantii Israelului si Egiptului. L-am intrebat daca este vorba de o intrevedere intre presedintele Egiptului si eu, dar mi-a spus ca, deocamdata, este vorba de o intalnire la nivel de reprezentanti ai celor doua tari", explica Menachem Begin, conform documentelor secrete declasificate marti, la 35 de ani de la vizita efectuata in Egipt care a prefigurat semnarea acordului de pace intre cele doua state. 

Arhivele de Stat din Israel au dezvaluit in total aproximativ 40 de documente referitoare la aceste evenimente.  

In relatia cu Organizatia pentru Eliberarea Palestinei si cu Autoritatea Palestiniana, Israelul nu a dat curs recomandarii lui Nicolae Ceausescu de a recunoaste statul palestinian, scrie Mediafax.


28 noiembrie 2012 11:46
Modifică setările cookies