Cea mai mare locuinta din perioada pre-Cucuteni, din Suceava, ar putea fi deschisa publicului |
||
Cea mai mare locuinta din prima faza a perioadei pre-Cucuteni, descoperita anul trecut in localitatea suceveana Baia, ar urma sa fie protejata, astfel incat sa poata fi vizitata, iar in zona vor fi facute cercetari geomagnetice pentru identificarea intregii asezari.
Directorul Muzeului Bucovinei, arheologul Emil Ursu, a declarat, luni, pe santierul arheologic de la Baia, unde anul trecut a fost descoperita o locuinta din prima faza a perioadei pre-Cucuteni, dar care nu a fost cercetata in totalitate, ca in acest an s-a reusit descoperirea intregii locuinte.
El a spus ca locuinta, de aproximativ 92 de metri patrati, este cea mare gasita vreodata in cultura pre-Cucuteni, datand din perioada 5200-5100 I.Hr., locuintele mari aparand o mie de ani mai tarziu, in perioada Cucuteni. Aceasta descoperire urmeaza sa fie prezentata cu prilejul implinirii, in acest an, a 130 de ani de sapatura arheologica in perimetrul Cucuteni.
"Luam in calcul ca anul viitor sa putem pastra aceasta locuinta in situ, sa o putem proteja, sa gasim o formula sa o facem vizitabila, pentru ca aceia care vor sa vada istoria de 7.000 de ani sa poata sa o faca chiar la Baia", a spus presedintele Consiliului Judetean Suceava, Catalin Nechifor.
Locuinta descoperita de catre arheologii suceveni in comuna Baia se pastreaza bine, iar in afara de ceramica si vase au fost gasite si foarte multe unelte, piese unicat, cum ar fi un pandantiv de piatra, dar si o vatra pastrata in integralitatea ei, precum si foarte multe rasnite, ceea ce inseamna ca partea de prelucrare a granelor era importanta. Pe santierul de la Baia a fost prezenta si o echipa de la Cambridge, din care a facut parte profesorul Martin Kenneth Jones, unul dintre principalii specialisti mondiali in arheologie biomoleculara a cerealelor, care studiaza modul in care se facea, in acea perioada, schimbul de cereale intre Europa si Asia, in special China.
13 octombrie 2014 17:40 |