• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
CE: Emisiile de gaze cu efect de sera au scazut cu 4,5% anul trecut

CE: Emisiile de gaze cu efect de sera au scazut cu 4,5% anul trecut

Emisiile de gaze cu efect de sera ale instalatiilor care participa la schema Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au scazut cu aproximativ 4,5% anul trecut, a anuntat, luni, Comisia Europeana.

EU ETS cuprinde peste 11.000 de centrale electrice si instalatii de productie in cele 28 de state membre ale UE si in Islanda, Norvegia si Liechtenstein, precum si emisiile companiilor aeriene care opereaza zboruri intre aeroporturile europene.

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, emisiile verificate de gaze cu efect de sera de la instalatiile stationare s-au ridicat la 1.812 milioane de tone de echivalent CO2 in 2014, cu aproximativ 4,5 % sub cel din 2013.

'Chiar si atunci cand economiile noastre revin pe calea cresterii economice, emisiile continua sa scada. Acest lucru, pe langa faptul ca arata inca o data ca protectia climei si cresterea economica pot merge mana in mana, trimite si un puternic semnal inaintea noului acord global privind clima care urmeaza sa fie incheiat la Paris in luna decembrie a acestui an: pietele carbonului asigura reduceri eficiente din punct de vedere al costurilor', a declarat comisarul european pentru politici climatice si energie, Miguel Arias Cańete.

Comisia Europeana a mai informat ca excedentul cumulat de certificate de emisii a fost usor redus, de la circa 2,1 miliarde la aproximativ 2,07 miliarde pentru anul de conformitate 2014. Volumele care au fost scoase la licitatie in 2014 au fost reduse cu 400 de milioane de certificate de emisii din cauza inceperii punerii in aplicare a masurii privind amanarea scoaterii la licitatie a certificatelor de emisii, prin care se prelungeste data scoaterii la licitatie a acestor certificate.

Potrivit schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii, instalatiile trebuie sa transmita in fiecare an registrelor statelor membre datele privind emisiile verificate. Pentru 2014, aceste date au fost facute publice in Registrul de tranzactii al Uniunii Europene (EUTL) la 1 aprilie 2015.

 


18 mai 2015 19:11
Modifică setările cookies