• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cantecul Happy Birthday To You , in centrul unui proces legat de drepturile de autor

Cantecul "Happy Birthday To You", in centrul unui proces legat de drepturile de autor  

Cantecul "Happy Birthday To You", interpretat in lumea intreaga cu ocazia aniversarilor, apartine domeniului public, afirma o companie americana care a dat in judecata, joi, grupul Warner Music, detinatorul drepturilor de autor asupra acestei compozitii muzicale, informeaza Reuters.

Compania Good Morning To You Productions Corp. a cerut unui tribunal federal american ca "Happy Birthday To You" sa fie inclus in domeniul public si ca Warner/Chappel Music Inc., divizia editorial-muzicala a grupului Warner Music, sa returneze "milioanele de dolari obtinute din taxele ilegale" pe care le-a colectat de-a lungul anilor pentru reproducerea si interpretarea in public a acestui cantec.
 
Reclamantul din acest proces este Good Morning To You Productions Corp., o companie din New York care realizeaza un documentar despre acest cantec. Riscand o amenda de 150.000 de dolari daca ar fi inclus "Happy Birthday To You" in filmul ei, fara permisiunea grupului Warner, compania newyorkeza spune ca a platit in luna martie o licenta de 1.500 de dolari pentru a putea sa utilizeze acest cantec.
 
Warner/Chappell a colectat cel putin 2 milioane de dolari in fiecare an din licentele incasate pentru aceasta compozitie muzicala.
 
Cantecul original "Happy Birthday To You" a fost compus in secolul al XIX-lea de doua surori din statul american Kentucky. Intitulat initial "Good morning to all", refrenul continea doar cinci note. In 1935, un editor muzical a decis sa protejeze legal aceasta piesa muzicala. A operat o usoara modificare, adaugand partiturii o a sasea nota, iar apoi a obtinut licenta pentru drepturile de autor. In 1988 grupul Warner, un gigant din industria muzicala, a achizitionat refrenul "Happy Birthday To You" si este de atunci unicul posesor al drepturilor de exploatare comerciala a refrenului.

14 iunie 2013 14:31
Modifică setările cookies