Cafeaua la filtru este mai sanatoasa decat cea pregatita la ibric |
||
Cafeaua preparata la filtru este mai sanatoasa decat cea pregatita la ibric, anunta Consiliul olandez pentru sanatate. In noua directiva care vizeaza o alimentatie sanatoasa, olandezii trec in revista modurile de pregatire a cafelei, subliniindu-le pe cele recomandabile. Boabele de cafea contin diterpene, substante organice dintre care principalele sunt cafestolul si kahweolul. Acestea pot duce la cresterea usoara a colesterolului rau (LDL) din sange. Pregatirea cafelei cu un filtru de hartie retine aceste elemente, bautura ramanand aproape fara ele, relateaza passionsante.be. In cafetiera cu filtru de hartie sau in aparatele cu capsule, cafestolul si kahweolul dispar aproape complet. Acelasi lucru este valabil si in cazul cafelei solubile (ness) sau a celei obtinute din concentrat lichid (la automatele de cafea). Cafetiera cu filtru metalic, precum si cafeaua greceasca sau turceasca (la ibric) nu elimina cafestolul si kahweolul, prin urmare un consum ridicat (de peste cinci cesti pe zi) poate avea un oarecare impact - limitat totusi - asupra nivelului LDL. Cafeaua espresso nu pune niciun fel de problema. Apa sub presiune ridicata trece rapid prin cafeaua macinata marunt, cu care intra in contact foarte putin timp. Ca sa se constate o eventuala influenta asupra colesterolului ar fi nevoie de o cantitate mare. 28 ianuarie 2016 15:15 |