• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Bustul prea sexy al Arethiei Tatarascu, subiectul unor articole in The Huffington Post, The Independent si Daily Mail

Bustul "prea sexy" al Arethiei Tatarascu, subiectul unor articole in The Huffington Post, The Independent si Daily Mail

Un bust al Arethiei Tatarascu - sotia fostului premier din perioada interbelica Gheorghe Tatarascu - care va trebui sa fie indepartat de pe soclu, la Targu-Jiu, pentru ca este "prea sexy", constituie subiectul unor articole publicate de The Huffington Post, The Independent si Daily Mail.

Astfel, intr-un articol intitulat "«Sani prea mari» pentru bustul fostei prime doamne a Romaniei Arethia Tatarescu, afirma Ministerul Culturii", The Huffington Post prezinta situatia bustului sotiei fostului premier al Romaniei Gheorghe Tatarescu, amplasat ilegal in Targu-Jiu, potrivit Ministerului roman al Culturii.
 
"«Un bust sculptat pentru a o comemora pe sotia unui presedinte al Romaniei trebuie refacut pentru ca sanii acesteia sunt prea mari», a afirmat Ministerul Culturii din aceasta tara. (...) Pompiliu Ciolacu, seful Directiei de Cultura si Patrimoniu al Consiliului Local (Gorj, n.r.), a declarat: «Din punct de vedere artistic este exagerat si nu prezinta adevarata imagine a persoanei». Radu Boroianu, secretar de stat in Ministerul Culturii, a decis ca aceasta sculptura sa fie data jos de pe soclu si refacuta de artistul local Paul Popescu. Consiliul Judetean Gorj a platit pe aceasta opera peste 4.000 de lire sterline", se arata in articolul publicat pe editia britanica a site-ului The Huffington Post.
 
Pe de alta parte, publicatia britanica The Independent prezinta situatia si scrie ca "Paul Popescu a refuzat cererea si a spus ca, «in arta, marimea sanilor este o chestiune de gust». El a afirmat: «Ministrul Boroianu considera aceasta sculptura este prea sexy din cauza ca sanii sunt prea mari. Nu cred ca sanii sunt prea mici, nu cred ca sanii sunt prea mari. Consider ca sunt asa cum trebuie»".
 
Totusi, cele doua articole din The Huffington Post si The Independent contin cateva greseli, printre care faptul ca Arethia Tatarascu nu a fost sotia unui presedinte al Romaniei, ci a unui premier. De asemenea, Ministerul roman al Culturii nu a invocat drept motiv pentru inlaturarea bustului Arethiei Tatarascu marimea sanilor acesteia, ci faptul ca lucrarea a fost amplasata ilegal.
 
Nu numai bustul Arethiei Tatarascu, ci si cele ale lui Gheorghe Tatarascu si regizorului Sergiu Nicolaescu trebuie indepartate de pe soclurile lor, amplasate in Targu-Jiu. Potrivit unui raspuns al Ministerului Culturii, primit pe 14 aprilie la solicitarea Mediafax, aceste trei busturi au fost amplasate ilegal in Targu-Jiu si "reprezinta in mod inadecvat si lipsit de valoare artistica" personalitati importante ale istoriei Romaniei.
 
Busturile sunt amplasate intr-un parc care poarta numele Arethiei Tatarascu, lucrarea dedicata acesteia fiind inaugurata in toamna anului trecut, la doi ani dupa ce fusese inaugurat cel dedicat lui Gheorghe Tatarascu. Ambele lucrari au fost realizate de artistul plastic Paul Popescu din Targu-Jiu, unul dintre cei care au criticat anul trecut modul in care a fost realizata restaurarea Portii Sarutului
 
Arethia Tatarascu a trait intre 1889 si 1968, fiind presedinta a Ligii Nationale a Femeilor Gorjene. Ea l-a invitat pe Constantin Brancusi sa realizeze la Targu-Jiu Ansamblul Monumental "Calea Eroilor", ansamblu care include Coloana fara Sfarsit, Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Aleea Scaunelor.

22 aprilie 2014 17:36
Modifică setările cookies