• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Bustul poetului Grigore Alexandrescu din Targoviste, furat si dus la fier vechi

Bustul poetului Grigore Alexandrescu din Targoviste, furat si dus la fier vechi

Bustul din bronz al poetului Grigore Alexandrescu din Targoviste, asezat in fata casei unde acesta s-a nascut si care a fost furat, a fost recuperat, vineri, de catre politistii targovisteni, de la un centru de colectare a materialelor feroase si neferoase din oras.

Potrivit reprezentantilor IPJ Dambovita, politistii cerceteaza imprejurarile in care bustul a fost furat si in care acesta a ajuns la societatea de valorificare a fierului vechi.
 
Din primele evaluari, bustul, in greutate de aproximativ 80 de kilograme, a fost taiat in doua, iar capul poetului a fost partial deformat prin lovituri aplicate de catre infractori, urmand ca specialistii sa stabileasca in ce conditii poate fi refacut si daca mai poate fi reasezat pe postament.
 
Bustul lui Grigore Alexandrescu a fost realizat in bronz de I. Pavelescu - Dima si a fost dezvelit in anul 1914 si asezat in fata casei unde s-a nascut, pe strada care in prezent ii poarta numele.
 
Grigore Alexandrescu s-a nascut in 22 februarie 1810, la Targoviste. El a debutat cu poezii publicate in "Curierul Romanesc" condus de Ion Heliade Radulescu. Poezia sa a fost influentata de ideile care au pregatit revolutia din 1848. Poetul scrie, mai intai, meditatii romantice, sub influenta poetului francez Lamartine. Cea mai reusita este "Umbra lui Mircea la Cozia". Alexandrescu a scris si fabule, printre cele mai cunoscute "Cainele si catelul", "Boul si vitelul", "Dreptatea leului", "Vulpea liberala". Lui Alexandrescu ii revine meritul de a fi consacrat in literatura romana ca specii literare autonome epistola, meditatia si satira. A tradus din Lamartine si Byron. Acesta a murit la 25 noiembrie 1885, la Bucuresti.

5 ianuarie 2013 10:22
Modifică setările cookies