• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
UE va crea un Grup de sustinere pentru Ucraina care poate fi extins si la R.Moldova

UE va crea un "Grup de sustinere" pentru Ucraina care poate fi extins si la R.Moldova

Comisia Europeana va crea un "Grup de sustinere" pentru Ucraina, care va putea fi extins si la Republica Moldova, cu scopul de a coordona eforturile financiare ale statelor membre, donatorilor externi si ale FMI, au anuntat surse europene, citate de AFP.

"Grupul de sustinere", a carui creare urmeaza sa fie anuntata oficial miercuri, va fi coordonat de Comisarul european pentru Extindere si politica de vecinatate Stefan Fule.
 
El trebuie "sa identifice si sa coordoneze cu autoritatile ucrainene ajutorul de care au nevoie pentru a stabiliza economia si situatia politica", au precizat sursele citate.
 
Comisia Europeana a prezentat, in martie, un plan de ajutor masiv in favoarea Ucrainei, in valoare de cel putin 11 miliarde de euro, sub forma de imprumuturi, donatii si avantaje comerciale.
 
De asemenea, ea a oferit Kievului reduceri importante la taxele vamale, intr-o suma totala de aproximativ 500 de milioane de euro pe un an.
 
FMI a anuntat un ajutor cuprins intre 14 si 18 miliarde de dolari, a carui plata va depinde totusi de adoptarea unor masuri, in special, de majorarea pretului la gaze naturale si inghetarea salariilor din sistemul bugetar.
 
Lucrarile "Grupului de sustinere" ar putea fi extinse la Georgia si R. Moldova, alte doua foste republici sovietice care urmeaza sa semneze in viitorul apropiat un acord de asociere cu Uniunea Europeana.

9 aprilie 2014 09:09
Modifică setările cookies