• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Bisturiul inteligent, care identifica tesutul canceros

Bisturiul inteligent, care identifica tesutul canceros

Chirurgii din Marea Britanie testeaza un bisturiu inteligent, care ii ajuta sa identifice tesutul canceros si sa elimine celulele periculoase din organism. Pe baza fumului rezultat dupa cauterizare, instrumentul poate deosebi portiunile atinse de maladie, de cele sanatoase.

Bisturiul a fost folosit deja in unele interventii chirugicale la ficat sau la vezica, dar telul este sa fie utilizat si de neurochirurgi. Pana va fi introdus in salile de operatie din toata lumea, va mai trece insa printr-o serie de teste.

Chiar si cei mai straluciti chirurgi sunt pusi in dificultate atunci cand, dupa operatie, pacientii ii intreaba daca au reusit sa extraga din corp tot tesutul periculos. Pentru a putea spune un "da" categoric, cercetatorii de la Imperial College of London au creat un bisturiu inteligent, care il ajuta pe medic sa identifice cu precizie unde sunt celulele canceroase. Intreaga tehnologie se bazeaza pe cauterizarea electrica.

"Dupa cum puteti vedea, la capatul dispozitivului se afla un mic orificiu care absoarbe fumul, pe masura ce noi cauterizam tesutul", spune James Kinross, chirurg.

Apoi, moleculele absorbite sunt analizate instantaneu de acest dispozitiv care ii arata chirurgului daca provin dintr-un tesut canceros sau dintr-unul sanatos. Rosul arata prezenta celulelor canceroase, verdele pe cele sanatoase, iar galbenul arata ca molecula nu a putut fi identificata.

"Informatia bruta arata ca o insiruire de varfuri, formand un fel de cod de bare propriu unui anume tip de tesut", mai spune Kinross.

In mai putin de o secunda, doctorul afla unde trebuie sa taie si unde sa se opreasca.

Chirurgii din Marea Britanie, Germania si Ungaria au folosit pana acum bisturiul inteligent in cadrul a peste 500 de operatii. Totusi, vor urma si alte teste pana cand acest instrument minune va fi utilizat pe scara larga de medicii de pretutideni.

"Identificarea tesutului care trebuie sa fie indepartat este vital in neurochirurgie, in comparatie cu interventiile pe ficat sau de vezica", spune Zoltan Takats, inventatorul "Bisturiului inteligent"

Acum, pentru a fi sigur ca indeparteaza tesutul periculos, chirurgul trebuie sa trimita o biopsie pentru analiza, procedura ce poate dura intre 20 si 30 de minute, timp in care pacientul aflat sub anestezie asteapta.

Bisturiul inteligent a costat 250.000 de lire, insa daca va fi produs in masa pretul va fi mai mic.
 


18 iulie 2013 12:31
Modifică setările cookies