• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Biblia care a ajuns pe Luna in 1971, in timpul misiunii Apollo 14, vanduta pentru suma de 75.000 de dolari

Biblia care a ajuns pe Luna in 1971, in timpul misiunii Apollo 14, vanduta pentru suma de 75.000 de dolari

O biblie pe microfilm, considerata una dintre cele mai rare "carti" din lume, dupa ce a ajuns pe Luna in timpul misiunii Apollo 14, a fost vanduta cu 75.000 de dolari la o licitatie ce a avut loc miercuri, la Dallas, informeaza Reuters.

"Biblia selenara", cu un format de 3,8x3,8 centimetri, pe suport microfilm, poate fi citita la microscop si este una dintre cele 12 biblii complete pastrate dintr-o colectie de asemenea "carti" care au ajuns pe Luna, in 1971, odata cu astronautul Edgar Mitchell.
 
"Acest microfilm contine Biblia completa, 1.245 de pagini din Biblia Regelui James, cu Vechiul si cu Noul Testament", a precizat Michael Riley, istoric al casei de licitatii Heritage Auctions, care a organizat vanzarea.
 
Biblia pe microfilm, de dimensiunile unui timbru, a fost trimisa prima oara pe orbita selenara in misiunea Apollo 13, in 1970. Misiunea nu a mers bine, iar din cauza unor probleme tehnice, echipa de astronauti a fost nevoita sa renunte la aselenizare. Biblia a fost recuperata atunci cand echipajul a ajuns in siguranta pe Pamant. In tot acest timp, astronautii ar fi putut folosi biblia pentru a se ruga.
 
Biblia a fost trimisa din nou in spatiu un an mai tarziu, in misiunea Apollo 14, si a ajuns in cele din urma pe Luna, aflandu-se printre bunurile astronautului Edgar Mitchell.
 
Biblia face parte din colectia de 512 de "carti" realizate de Apollo Prayer League, un grup de credinciosi avand legaturi cu programul spatial american.
 
Din colectia initiala s-au mai pastrat 12 exemplare complete, care au fost donate de John Stout, de la Prayer League, astronautului Edgar Mitchell. Una dintre aceste biblii este expusa pana pe 22 iunie la Vatican, alaturi de trei fragmente din Manuscrisele de la Marea Moarta, potrivit unui comunicat emis de Radio Vatican.
 
Licitatia a propus spre vanzare, printre altele, obiecte personale care au apartinut astronautului Alan Bean, care a participat la misiunea Apollo 12, inclusiv chinga purtata de Bean in timpul aselenizarii de opt ore din noiembrie 1969. Chinga, cu urme de praf selenar, a fost vanduta pentru suma de 93.750 de dolari.

15 mai 2014 14:14
Modifică setările cookies