• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Belgia bate o noua moneda si straneste furia Frantei

Belgia bate o noua moneda si straneste furia Frantei

Monetaria regala a Belgiei a inceput luni sa bata monezi in valoare de 2,5 euro, ce comemoreaza batalia de la Waterloo, in pofida "protestelor" Frantei care este de parere ca amintirea acestei ultime infrangeri a lui Napoleon ar putea crea "tensiuni inutile" in Europa, relateaza AFP.

Belgia preconizase initial sa emita 280.000 monezi de 2 euro, care ar fi circulat oficial in zona euro, cu ocazia bicentenarului bataliei de la Waterloo din 18 iunie 1815, unde trupele franceze ale lui Napoleon au fost invinse de o coalitie a monarhiilor europene in frunte cu Wellington si Blücher. 

"Dar protestele din Franta" s-au intensificat impotriva acestei optiuni, a explicat la o conferinta de presa directorul Monetariei Regale a Belgiei, Bernard Gillard. 

"Acest proiect este susceptibil sa genereze o reactie defavorabila in Franta", deoarece "batalia de la Waterloo este un eveniment cu o rezonanta particulara in constiinta colectiva si merge dincolo de evocarea unui conflict militar", a declarat Gillard, in fata partenerilor europeni care trebuiau sa-si dea avizul pentru noua moneda. 

Belgia a decis prin urmare sa emita unilateral, asa cum are dreptul, monede cu valoare de 2,50 de euro care vor putea fi schimbate in toate centrele comerciale din tara si care vor face deliciul colectionarilor.


9 iunie 2015 15:53
Modifică setările cookies