• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Bashar al-Assad neaga utilizarea armelor chimice de catre fortele guvernamentale si exclude demisia

Bashar al-Assad neaga utilizarea armelor chimice de catre fortele guvernamentale si exclude demisia

Presedintele sirian Bashar al-Assad a negat ca fortele sale ar fi utilizat arme chimice impotriva rebeliunii si a exclus demisia, intr-un interviu acordat pentru presa argentiniana si publicat sambata, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

Intr-un interviu pe larg pentru agentia de presa oficiala argentiniana Telam si pentru cunoscutul cotidian Clarin, presedintele Assad a apreciat ca informatiile transmise de surse occidentale privind posibile atacuri cu arme chimice ale fortelor guvernamentale servesc pregatirii opiniei publice pentru o interventie militara impotriva Siriei.
 
"Acuzatiile impotriva Siriei privind utilizarea armelor chimice sau (declaratiile) privind demisia mea se schimba in fiecare zi. Este posibil sa fie vorba despre o pregatire pentru un razboi impotriva tarii noastre", a declarat Assad intr-un interviu realizat la Damasc la o data neprecizata.
 
Cele doua surse au precizat ca inregistrarile originale ale jurnalistilor au fost confiscate.
 
"S-a spus ca am folosit arme chimice impotriva zonelor rezidentiale. Daca aceste arme au fost utilizate impotriva unui oras sau cartier cu un bilant de 10 sau 20 de victime, este asa ceva credibil?", a intrebat presedintele sirian, inainte de a nega.
 
"Utilizarea lor ar insemna moartea a mii sau zeci de mii de persoane in cateva minute. Cine ar putea ascunde asa ceva?", a insistat Assad.
 
Joi, secretarul general al Natiunilor Unite Ban Ki-moon a solicitat Damascului sa permita expertilor ONU sa isi desfasoare ancheta in Siria pentru a verifica acuzatiile privind utilizarea acestor arme in razboiul puterii impotriva rebelilor.
 
Damascul a respins mereu acuzatiile, declarandu-se pregatit sa primeasca comisia de ancheta a ONU. Este totusi prima data cand presedintele Assad vorbeste despre aceasta problema.

19 mai 2013 10:49
Modifică setările cookies