• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Basescu: Romanii ar trebui intrebati daca vor sau nu monarhie

Basescu: Romanii ar trebui intrebati daca vor sau nu monarhie

Presedintele Basescu a declarat, marti, ca romanii ar trebui sa poata, prin vot, sa dea un raspuns final privind monarhia, care, potrivit acestuia, are o sustinere de 15%-18%, el mentionand ca posibilitatea ca poporul sa se exprime pe acest subiect ar trebui stabilita la revizuirea Constitutiei.

Basescu a spus ca romanii trebuie intrebati ce tip de republica vor.
 
"Si aici mai e de pus o intrebare, care nu a fost pusa cetatenilor romani. Ce fel de republica vor? Vor republica parlamentara, vor republica semiprezidentiala, vor republica prezidentiala si descris in urma unei dezbateri ce inseamna republica parlamentara, semi-prezidentiala, ce inseamna republica prezidentiala? Noi ne-am trezit dupa monarhie cu comunismul si pe urma a venit FSN-ul si a mai facut un regim. Eu cred ca va trebui sa gasim formule, nu in mandatul meu, in alte mandate, spunandu-va ca eu sunt un republican convins, nu cred in cei lasati de Domnul sa conduca natiuni, ci ei trebuie schimbati", a spus presedintele, potrivit Mediafax.
 
Basescu a adaugat ca poporul roman dreptul sa aiba o optiune clara, pentru ca "de la abdicarea regelui incoace toate regimurile au fost bagate pe gat romanilor".
 
"Nu i-a intrebat nimeni, au votat si ei Constitutia ca asa li s-a spus. Dar cred ca este o intrebare care trebuie pusa. Un referendum legat de monarhie nu poate fi lansat in conditiile constitutionale actuale. Dar trebuie gasita o formula convenita la nivel politic pentru ca s-ar termina odata si cu povestea «Dar mai buna e monarhia, ca uite noi, Casa Regala, ba cu Dudu», s-ar inchide odata subiectul acesta prin optiunea poporului sau s-ar spune «Da, domnule, il vrem pe Duda rege». De ce nu? Dau un exemplu. Cred ca cu privire la regimul constitutional candva vor trebui, poate chiar cu ocazia acestei revizuiri, se va putea crea conditia legala ca romanii sa fie intrebati ce fel de regim vor", a spus Basescu.

12 iunie 2013 10:42
Modifică setările cookies