• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Basescu: Nu anticipez o invazie rusa in Ucraina decat daca se ajunge la varsari masive de sange

Basescu: "Nu anticipez o invazie rusa in Ucraina decat daca se ajunge la varsari masive de sange"

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca nu anticipeaza o invazie a fortelor ruse pe teritoriul Ucrainei decat daca se ajunge la "varsari masive de sange", mentionand ca este "absolut firesc" demersul autoritatilor ucrainene de a restabili ordinea in estul acestei tari.

Basescu a fost intrebat, intr-o emisiune la Realitatea Tv, despre situatia din zona estica a Ucrainei, unde au loc miscari de strada, unde crede ca se va ajunge.

"Depinde cat de departe se va merge, sigur, existenta masiva a trupelor Federatiei Rusiei la frontiera de est si de sud-est a Ucrainei incurajeaza ceea ce se intampla in estul Ucrainei. Mai mult decat atat, aparitia din nou a soldatului neidentificabil, dar foarte bine instruit pune un mare semn de intrebare asupra implicarii Federatiei Rusiei in interiorul Ucrainei, nu numai cu armata ca mijloc de presiune la frontiera. Se pare ca este un scenariu al destabilizarii pentru Ucraina de est, eu nu anticipez o invazie decat daca se ajunge la varsari masive de sange. Dar sigur ca, pe de alta parte, Kiev-ul nu mai poate tolera situatia, presedintele interimar ucrainean a trimis fortele de ordine in est sa restabileasca ordinea de drept, ordinea in stat, sa scoata insurgentii din institutiile statului, ceea ce este absolut firesc", a sustinut seful statului.
 
El a amintit ca Federatia Rusa a intervenit pe teritoriul sau, in mod similar cu situatia Ucrainei, cu toate fortele impotriva republicii autonome cecene.

"Sper ca presedintele Putin sa nu utilizeze momentul in care autoritatile de la Kiev hotarasc sa restabileasca ordinea ca un moment in care din nou sa intre sa-i apere pe vorbitorii de limba rusa. Vorbitorii de limba rusa, daca ei sunt printre cei care ocupa institutiile, trebuie sa respecte legea statului ucrainean", a mai afirmat Basescu, potrivit Mediafax.
 
De asemenea, seful statului a tinut sa precizeze ca la inceputul administratiei Obama a avertizat SUA asupra retragerii din zona Europei de Est, argumentand astfel pe marginea situatiei din Ucraina.
 
Seful statului a afirmat ca UE "nu are parghii sa gestioneze derapajele, sunt prea slabe acele parghii de care dispune".
Pe de alta parte, el a admis ca in Romania este mai multa prezenta militara aliata pe teritoriul tarii decat in urma cu sase luni.

14 aprilie 2014 07:15
Modifică setările cookies