• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Basescu, despre casatoriile intre persoane de acelasi sex: Fiecare e liber sa faca ce vrea cu viata lui

Basescu, despre casatoriile intre persoane de acelasi sex: Fiecare e liber sa faca ce vrea cu viata lui

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, intrebat daca este de acord cu casatoriile gay, ca "fiecare este liber sa faca ce vrea cu viata lui" si ca, daca vor sa se casatoreasca barbat cu barbat, femeie cu femeie "este problema lor", scrie Mediafax.

Eu sunt de acord cu libertatea fiecarui om sa faca ce vrea cu viata lui, inclusiv cu aceasta, pentru ca ce facem fiecare intre peretii casei este problema noastra. A reglementa acest lucru prin Constitutie este o mare greseala. Fiecare este liber sa faca ce vrea cu viata lui. Eu sunt crestin ortodox si respect perceptele crestinismului si ortodoxiei”, a precizat seful statului, la emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de ProTV.
 
De asemenea, el a subliniat ca reglementarea acestei probleme prin interdictii incluse in Constitutie este "o mare greseala", deoarece "nu se stie ce evolutii vor fi".
 
"Eu sunt de acord cu libertatea fiecarui om sa faca ce vrea cu viata lui, inclusiv aceasta libertate, pentru ca ce facem fiecare intre peretii casei noastre este problema noastra. Si a intra in aceasta zona, a o reglementa cu interdictii prin Constitutie, este o mare greseala. Avem un Cod civil care spune ce inseamna familia, care reglementeaza relatiile si nu se stie ce evolutii vor fi. Nu treci in Constitutie ceva ce maine s-ar putea sa fie modificat", a mai spus seful statului.
 
Comisia de revizuire a Constitutiei a revenit, marti, asupra amendamentului votat saptamana trecuta prin care se definea, in Legea fundamentala, casatoria ca relatie dintre un barbat si o femeie, respingand amendamentul si optand pentru mentinerea articolului respectiv in forma nemodificata.
 
Astfel, amendamentul, care avea forma "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, edicatia si instruirea copiilor", a fost respins, in momentul in care Comisia de revizuire a revenit la votul asupra acestuia.
 
In aceste conditii, forma actuala a articolului 48, alineatul (1) se va mentine si in viitoarea Constitutie: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

16 iunie 2013 10:28
Modifică setările cookies