• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Barack Obama, considerat cel mai slab presedinte al SUA

Barack Obama, considerat cel mai slab presedinte al SUA

Presedintele Barack Obama, care se confrunta cu un al doilea mandat dificil, se afla in fruntea listei celor mai slabi lideri americani de la cel de-al doilea Razboi Mondial, potrivit unui sondaj publicat miercuri in Statele Unite, relateaza AFP.

Aproape 33% dintre persoanele intervievate considera ca presedintele democrat, ales in 2008 si reales in 2012, este cel mai slab lider din ultimii 70 de ani. Aproape 28% dintre participantii la sondaj l-au indicat mai degraba pe predecesorul sau, republicanul George W. Bush, care s-a aflat la Casa Alba in perioada 2001-2009, arata sondajul realizat de institutul Universitatii Quinnipiac.
 
In schimb, 35% dintre cei intervievati au apreciat ca republicanul Ronald Reagan, care s-a aflat la Casa Alba din 1981 pana in 1989, a fost cel mai bun lider pe care l-au avut Statele Unite din 1945, in timp ce 18% au optat pentru Bill Clinton si 15% pentru presedintele asasinat John F. Kennedy.
 
Pe de alta parte, aproape 45% dintre persoanele intervievate considera ca Statele Unite s-ar fi aflat intr-o situatie mai buna daca republicanul Mitt Romney ar fi castigat alegerile prezidentiale in 2012 in fata lui Barack Obama, in timp ce 38% au afirmat ca tara s-ar fi aflat intr-o situatie mai dificila.
 
Traditional, presedintii americani se confrunta cu mai multe critici cand se afla in functie, insa de cele mai multe ori bilantul lor este reevaluat la incheierea mandatului.
 
Sondajul publicat miercuri in Statele Unite mai arata ca doar 13% dintre americani il considera pe Richard Nixon, care a demisionat in 1974, in urma scandalului Watergate, drept cel mai slab presedinte si aproape 8% l-au mentionat pe Jimmy Carter, al carui mandat unic din perioada 1981-1985, este criticat in cele mai numeroase cazuri.
 
Sondajul Quinnipiac, realizat in perioada 20-24 iunie pe un esantion de 1.446 alegatori inregistrati, cu o marja de eroare de minus/plus 2,6 procente, intervine in conditiile in care si alte sondaje recente au aratat rata scazuta de sustinere a presedintelui Barack Obama.

2 iulie 2014 17:29
Modifică setările cookies