• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Avion militar prabusit in Spania, langa Sevilla. Cel putin patru morti

Avion militar prabusit in Spania, langa Sevilla. Cel putin patru morti

Cel putin patru persoane au murit sambata in urma prabusirii unui avion Airbus A400M in apropiere de aeroportul Sevilla in timpul unui zbor de testare, in primul accident mortal al noului avion de transport militar european, relateaza AFP, potrivit Agerpres.

Seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a declarat initial ca "opt pana la zece persoane se aflau la bord".
 
Constructorul aeronautic Airbus, care fabrica acest aparat de zbor in uzina sa de la Sevilla, nu a comunicat numarul persoanelor aflate la bord, limitandu-se sa precizeze ca exemplarul respectiv era destinat Turciei. In general zborurile de testare se efectueaza cu un echipaj redus. La sediul sau din Toulouse, Airbus a mai precizat ca va trimite o echipa de experti la Sevilla.
 
Aeroportul din Sevilla a fost inchis temporar traficului comercial.
 
Este cel de al doilea accident al unui avion militar in Spania de la inceputul anului. La 26 ianuarie, in cadrul unui exercitiu al NATO, un avion de vanatoare grec a lovit alte aparate de zbor la decolarea de la o baza militara din Albacete. Tragedia s-a soldat cu 11 morti - noua francezi, doi greci - si 21 de raniti.
 
Primul exemplar al Airbus A400M a fost livrat in Franta in 2013. De atunci, printre statele care au beneficiat de livrari sunt Turcia, Marea Britanie, Germania si Malaezia, primul client din afara Europei.
 
Constructia aparatului a intampinat numeroase obstacole de la lansarea programului, in 2003, la solicitarea armatelor europene: intarzieri de fabricatie si livrare, depasirea costului bugetat initial de 6,2 miliarde de euro (30% din buget) si dispute intre clienti si constructorul Airbus.
 
Germania s-a plans de numeroase deficiente la primul exemplar care i-a fost livrat in decembrie 2014, cu patru ani de intarziere fata de calendarul initial. Reactionand la aceste critici, Airbus a anuntat in ianuarie reorganizarea ramurii sale militare, al carei director a fost concediat.
 
Echipat cu patru turbopropulsoare, avionul Airbus A400M poate transporta pana la 37 de tone pe o distanta de 3.300 km si poate ateriza pe terenuri precum nisipul, cu blindate sau elicoptere la bord.

9 mai 2015 20:18
Modifică setările cookies