• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Avertizare cod portocaliu de inundatii, in 9 judete, pana luni seara

Avertizare cod portocaliu de inundatii, in 9 judete, pana luni seara

Hidrologii au prelungit pana luni, la ora 18.00, avertizarea cod portocaliu de inundatii pe rauri din judetele Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Gorj, Hunedoara, Olt, Arges si Prahova, iar rauri din 14 judete vor fi sub cod galben.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a actualizat avertizarile cod portocaliu si cod galben emise anterior, pentru rauri din bazinele hidrografice Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiu, afluenti ai Oltului mijlociu si inferior, unii afluenti ai Muresului inferior, Vedea, Arges superior, Ialomita, Buzau, unde se pot produce cresteri de debite si niveluri, cu depasirea cotelor de atentie si de inundatie, precum si scurgeri pe versanti, torenti si paraie, care ar putea provoca inundatii locale.
 
Noua avertizare a intrat in vigoare duminica, la ora 16.00 si este valabila pana luni, la ora 18.00. Avertizarea cod portocaliu de inundatii in judetele Caras-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinti si Timis si cod galben pe rauri din judetele Mehedinti Olt, Gorj, Dolj, Caras-Severin, Sibiu, Timis, Hunedoara si Valcea, transmisa vineri, era valabila pana luni, la ora 14.00.

Codul portocaliu a fost prelungit pana luni, la ora 18.00, pe raurile din bazinele hidrografice Barzava si Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), Jiu superior si mijlociu si unii afluenti ai sai (judetele Hunedoara, Gorj, Dolj si Mehedinti).
 
De asemenea, avertizarea cod portocaliu a fost emisa pentru versanti, torenti, paraie si raurile mici din zonele de deal si de munte din judetele Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau si Vrancea. Avertizarea intra in vigoare duminica, la ora 17.00 si este valabila pana luni, la ora 09.00.
 
Incepand de luni, ora 02.00, vor fi sub cod portocaliu si raurile din bazinele hidrografice Vedea amonte S.H. Buzesti si Teleorman amonte S.H. Tatarastii de Sus (judetele Olt si Arges), precum si Teleajen (judetul Prahova).
 
De asemenea, a fost prelungita avertizarea cod galben, pana luni, la ora 18.00, pe raurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera (judetele Timis si Caras-Severin), pe Jiu aval Racari (judetul Dolj), pe unii afluenti ai Oltului mijlociu si inferior (judetele Gorj, Olt, Valcea, Dolj si Sibiu), pe unii afluenti ai Muresului (judetul Hunedoara), pe Vedea (judetul Teleorman), Arges superior si afluenti (judetele Arges si Dambovita), Ialomita (judetele Dambovita si Prahova), Buzau superior (judetele Covasna si Buzau) si afluentii sai din judetul Buzau.
 
Potrivit INHGA, aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri si pe cursurile de apa necadastrate.
 
Cresteri importante de debite, care ar putea duce la atingerea cotelor de atentie, se pot produce si pe alte rauri mici din centrul si estul tarii, au precizat hidrologii.
 
Codul rosu emis pentru raurile din bazinul Drincea, in judetul Mehedinti, se mentine pana duminica, la ora 18.00.
Avertizarile cod rosu pentru bazinul Motru amonte de S.H. Brosteni si cod portocaliu de pe celelalte bazine hidrografice avertizate anterior au fost ridicate duminica, la ora 15.00, a precizat INHGA.
 
Judetele Mehedinti, Gorj, Caras-Severin, Dolj, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Sibiu, Hunedoara, Timis, Alba si, partial, Arad, Bihor, Cluj, Salaj, Maramures, Bistrita-Nasaud, Suceava, Brasov si Vrancea sunt, pana luni la ora 09.00, sub avertizare cod galben de ploi si vijelii.

4 mai 2014 18:35
Modifică setările cookies