• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Autoritatile turce preiau controlul asupra unei banci a imamului Gulen, adversarul presedintelui Erdogan

Autoritatile turce preiau controlul asupra unei banci a imamului Gulen, adversarul presedintelui Erdogan

Autoritatile turce au anuntat vineri seara ca au preluat controlul total asupra celei de-a zecea institutii bancare ca marime din tara, Bank Asya, un nou episod al razboiului dintre regimul presedintelui islamist-conservator, Recep Tayyip Erdogan, si dusmanul sau declarat, imamul Fethullah Gülen, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Intr-un comunicat dat publicitatii pe pagina sa de internet, Autoritatea de reglementare si supraveghere bancara (BDDK) a anuntat ca a incredintat controlul bancii islamice Fondului de asigurare si garantare a depozitelor (TMSF), o institutie publica, opt zile inainte de alegerile legislative de la 7 iunie.
 
BDDK si-a motiva decizia explicand ca "problemele cauzate activitatii bancii prin structura sa financiara, parteneriatele si componenta consiliului sau de administratie reprezinta un pericol (...) pentru increderea si stabilitatea sistemului financiar" turc.
 
Guvernul de la Ankara a declansat ofensiva contra Bank Asya in februarie preluand controlul in consiliul sau de administratie, incredintat, de asemenea, TMSF, citand la acea data o "lipsa de transparenta" in gestionarea sa.
 
Conducerea institutiei a denuntat atunci o decizie "ilegala", iar opozitia motivatiile "politice" ale regimului.
 
Fondata in 1996, Bank Asya este cunoscuta ca fiind apropiata de miscarea lui Fethullah Gülen, un imam turc care traieste in Statele Unite si conduce o vasta si influenta retea de scoli, organizatii de caritate si companii in Turcia si in lume.
 
Fidel aliat al lui Erdogan dupa instalarea acestuia la putere in 2002, Gülen a devenit inamicul sau declarat dupa scandalul care a zguduit regimul la sfarsitul lui 2013.
 
seful statului i-a declarat razboi imamului Gülen, sporind epurarile contra presupusilor membri ai miscarii sale, in special din randul politiei si al justitiei.
 
Bank Asya are 5.000 de angajati in Turcia, unde dispune de 300 de agentii si aproape 4,5 milioane de clienti.
 
Decizia autoritatilor de la Ankara intervine cu opt zile inainte de alegerile legislative. La putere de 13 ani, partidul lui Recep Tayyip Erdogan ramane favorit, insa cunoaste o erodare serioasa a popularitatii.

30 mai 2015 11:37
Modifică setările cookies