• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Autoritatile au decis interzicerea pe teritoriul Romaniei a unor cetateni ungari din Jobbik si alte 3 formatiuni extremiste

Autoritatile au decis interzicerea pe teritoriul Romaniei a unor cetateni ungari din Jobbik si alte 3 formatiuni extremiste

Autoritatile romane au decis nepermiterea intrarii in tara a unor cetateni ungari din patru formatiuni, inclusiv Jobbik, urmand sa fie facute demersurile necesare pentru ca acestia sa fie declarati indezirabili, a anuntat, vineri, purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

"In urma activitatii de evaluare a riscului la adresa ordinii publice si a securitatii nationale, in conformitate cu dispozitiile legale a legislatiei comunitare, autoritatile romane competente au luat decizia instituirii unor masuri preventive in vederea preintampinarii unor evenimente de natura a afecta ordinea publica si securitatea nationala. Astfel, au fost instituite masura nepermiterii intrarii pe teritoriul Romaniei si s-a solicitat instantei competente declararea ca indezirabili pentru un numar de cetateni ungari, care desfasoara in tara noastra activitati cu caracter extremist in favoarea organizatiilor Noua Garda Ungara, Miscarea de Tineret din cele 64 de Comitate, Oastea Haiducilor si Jobbik", a declarat Dajbog.
 
Despre acestia, a precizat purtatorul de cuvant al MAI, s-a stabilit "cu certitudine ca sunt implicati in activitati de natura a justifica masurile dispuse in conditiile legii". "La acest moment, suntem intr-o procedura de informare a autoritatilor ungare, pentru a avea certitudinea ca si persoanele vizate sunt informate", a mai spus Monica Dajbog.
 
Referitor la presedintele Jobbik, Vona Gabor, purtatorul de cuvant al MAI a spus ca nu poate furniza informatii, pentru ca pe rolul Ministerului Public se afla, in faza implementarii, o cauza penala.
 
Politia Romana a anuntat anterior, tot vineri, ca aproape 1.000 de politisti sunt mobilizati pentru a asigura ordinea si siguranta publica in 15 judete, la evenimentele organizate in perioada 15 - 17 martie pentru sarbatorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.
 
Presedintele Traian Basescu le-a transmis, joi, un mesaj politicienilor maghiari care se anunta in numar mare in Romania in urmatoarele zile, ca "oricine poate fi cu usurinta expulzat in plin sejur de pe teritoriul Romaniei, daca nu respecta legile si Constitutia". Seful statului i-a averizat pe politicienii maghiari "sa aiba in vedere ca statul roman nu va tolera mesaje care sa contravina Constitutiei Romaniei".

14 martie 2014 19:40
Modifică setările cookies