• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Austriecii, chemati la urne duminica, pentru a-si alege parlamentarii

Austriecii, chemati la urne duminica, pentru a-si alege parlamentarii

Austriecii se pregatesc fara entuziasm sa isi reconfirme Guvernul de mare coalitie intre social-democrati si dreapta, in cadrul alegerilor legislative de duminica, optand pentru o stabilitate reconfortanta intr-o tara relativ ferita de criza din zona euro, relateaza AFP.

Nici avansul extremei drepte pe final de campanie, nici omul de afaceri canadiano-austriac si eurosceptic Frank Stronach nu par in masura sa impiedice reconfirmarea pentru alti cinci a aliantei intre Partidul Social-Democrat (SPOe) si Partidul Popular (OeVP), de orientare democrat-crestina, chiar daca acestia risca sa fie nevoiti sa coopteze un al treilea partener.
 
In pofida crizei, Austria a ramas tara din Uniunea Europeana cu cel mai scazut somaj, cu un nivel de 4,8 in iulie, fata de media europeana de 11 la suta. Economia, sustinuta de relansarea exporturilor, ar urma sa creasca in acest an cu 0,4-0,6 la suta, potrivit institutelor de referinta Wifo si IHS, urmand sa se accelereze in 2014.
 
In aceasta republica din Alpi, marile coalitii sunt mai degraba regula decat exceptia: dupa indepartarea dictaturii naziste si aparitiei celei de-a doua Republici in 1945, ele au fost considerate un garant al stabilitatii in aceasta tara traumatizata de "razboiul civil" din 1934, cand cancelarul conservator apoi dictatorul Engelbert Dollfuss a reprimat sangeros insurectia muncitoreasca si a interzis Partidul Social-Democrat. Austria a fost anexata de Germania nazista in 1938.
 
Si daca cele doua partide nu reunesc o majoritate suficienta - un ultim sondaj al institutului OGMi le crediteaza cu 49 la suta din voturi, fata de 55 la suta in urma cu cinci ani - ele isi vor cauta un aliat. Micul partid liberal Neos, care ar putea crea o surpriza depasind pragul de 4 la suta necesar pentru a intra in Parlament, ar fi atunci o solutie posibila.
 
Orice alianta cu extrema dreapta a fost exclusa oficial de SPOe, apoi de OeVP, care a mentinut totusi suspansul. Dupa ce a suferit in urma cazurilor de coruptie din Carinthia (sud), partidul FPOe al lui Heinz Christian Strache a castigat teren pe final de campanie, cu aproximativ 20% din intentiile de vot, iar BZOe, partidul mai moderat al charismaticului Jörg Haider, decedat in 2008, este aproape de 4%.
 
In urma cu cinci ani, un sfert dintre cei cu varste mai mici de 30 de ani au votat pentru extrema dreapta.

28 septembrie 2013 12:56
Modifică setările cookies