• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Atacurile Turciei la frontiera cu Siria s-au intensificat. Tot mai mulți civili kurzi cad victime

Atacurile Turciei la frontiera cu Siria s-au intensificat. Tot mai mulți civili kurzi cad victime

Loviturile aeriene s-au intensificat luni la frontiera între Turcia şi enclava kurdă Afrin, în nordul Siriei, unde civilii plătesc un preţ greu pentru ofensiva pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se declară hotărât să o continue, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

Turcia desfăşoară din 20 ianuarie o ofensivă în regiunea Afrin împotriva miliţiei kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG), considerată drept 'teroristă' de către Ankara, dar aliat preţios al Washingtonului în lupta împotriva radicalilor islamişti.
 
Ca reacţie la această operaţiune, autorităţile semiautonome kurde au anunţat că nu vor participa la negocierile privind conflictul sirian organizate marţi de Rusia în staţiunea Soci, de la Marea Neagră.
 
Luni, 'loviturile aeriene s-au intensificat, fiind urmate de tiruri de artilerie' în nordul şi vestul enclavei Afrin, situată la frontiera cu Turcia, a indicat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).
 
Potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahmane, forţele turce şi rebelii sirieni aliaţi au preluat controlul asupra a opt localităţi de-a lungul frontierei de la începutul operaţiunii.
 
Cel puţin 14 persoane, între care cinci copii, şi-au pierdut viaţa duminică în loviturile aeriene turce care au vizat regiunea, a precizat OSDO, victime ce ridică la 55 bilanţul civililor ucişi de la începutul ofensivei Turciei.
 
Ankara nu a acceptat niciodată autonomia de facto stabilită de kurzi în nordul şi nord-estul Siriei ca urmare a conflictului care devastează ţara din 2011, temându-se că propria comunitate kurdă ar putea nutri aspiraţii similare.
 
În pofida tensiunilor în creştere între Turcia şi SUA, doi aliaţi în cadrul NATO, preşedintele Recep Tayyip Erdogan s-a declarat duminică hotărât să extindă ofensiva spre est, în special spre oraşul Minbej controlat de kurzi, unde Washingtonul are desfăşurate trupe.
 
Ignorând apelurile americane la 'reţinere', Ankara a somat sâmbătă SUA să-şi retragă militarii desfăşuraţi la Minbej.
 
Mai multe ţări, între care Germania şi Franţa, precum şi UE şi-au exprimat preocuparea faţă de intervenţia turcă ce a complicat şi mai mult situaţia în Siria, unde războiul a făcut peste 340.000 de morţi din 2011.

29 ianuarie 2018 14:21
Modifică setările cookies