Astronomii au intocmit o harta a Caii Lactee de o precizie fara precedent, care cuprinde 1.142 milioane de stele |
||
O harta a Caii Lactee de o precizie fara precedent, care localizeaza 1.142 de milioane de stele pornind de la observatiile telescopului spatial european Gaia, a fost prezentata miercuri de Agentia Spatiala Europeana (ESA).
"Cu peste un miliard de stele, aceasta este cea mai mare harta realizata vreodata dintr-o singura misiune si este, de asemenea, cea mai exacta", a declarat Anthony Brown, membru al echipei de cercetare Gaia, intr-o conferinta de presa la Madrid, citat de France Presse.
Este vorba de un record de inventariere, chiar daca acest lucru reprezinta mai putin de 1% din stelele Caii Lactee, galaxia careia ii apartine sistemul nostru solar si care contine probabil intre 100 si 200 de miliarde de stele, relateaza AFP. Pentru doua milioane din aceste stele, oamenii de stiinta, proveniti din 25 de tari europene, au pus la dispozitia cercetatorilor din lumea intreaga date referitoare la viteza lor de deplasare si distanta lor fata de Soare. ESA si consortiul european care administreaza satelitul Gaia prevad sa obtina spre sfarsitul anului 2017 date privind viteza si distanta pentru intregul miliard de stele identificate pana acum. Acest catalog - cea mai detaliata harta 3D facuta vreodata Caii Lactee si cea mai ampla recenzare a obiectelor ceresti de pana acum - va permite cercetatorilor sa inteleaga mai bine fenomenele fizice care guverneaza stelele si Galaxia, care are 100.000 de ani lumina in diametru. Datele ce au stat la baza realizarii hartii au fost colectate in timpul primelor 14 luni de activitate stiintifica a satelitului - iulie 2014 pana in septembrie 2015, scrie ESA pe site-ul sau. Lansat la 19 decembrie 2013, Gaia inregistreaza in fiecare zi datele a 50 de milioane de stele. 14 septembrie 2016 15:33 |