• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Astronomii au descoperit cea mai mare stea galbena din Calea Lactee

Astronomii au descoperit cea mai mare stea galbena din Calea Lactee

Astronomii au descoperit cea mai mare stea galbena observata vreodata in galaxia noastra, Calea Lactee, care este de 1.300 de ori mai mare decat Soarele, potrivit masuratorilor realizate cu telescoapele de la Observatorul european austral Paranal din Chile, prezentate miercuri, informeaza AFP, potrivit Mediafax.

Acest astru urias, denumit HR 5171, situat la o distanta de aproximativ 12.000 de ani-lumina de Terra, in constelatia Centaur, face parte, totodata, dintre cele mai mari 10 stele cunoscute din Calea Lactee.
 
Ea este cu 50% mai mare decat celebra super-uriasa rosie Betelgeuse din constelatia Orion si de circa 1 milion de ori mai stralucitoare decat Soarele, a precizat Olivier Chesneau de la Observatorul de pe Coasta de Azur din Nisa, un membru al echipei internationale de astronomi care au facut aceasta descoperire.
 
Noile rezultate i-au determinat pe astronomi sa analizeze cu mare atentie masuratori mai vechi ale aceleiasi stele, care se intind pe o durata de peste 60 de ani, pentru a vedea felul in care Steaua a evoluat.
 
Stelele super-uriase galbene sunt foarte rare - doar 10 au fost descoperite in galaxia noastra, cea mai cunoscuta fiind Rho Cassiopeiae.
 
Ele sunt printre cele mai mari si mai stralucitoare stele de pe bolta cereasca si se afla intr-un stadiu al existentei lor in care sunt instabile si se schimba cu rapiditate.
 
Rezultatul acestei instabilitati: super-uriasele galbene arunca mult material in spatiu care formeaza o atmosfera vasta in jurul lor.
 
In ciuda faptului ca se afla la mare distanta de Terra, la aproape 12.000 de ani-lumina (1 an-lumina reprezinta 9.460.730 miliarde de kilometri), steaua HR 5171 este vizibila cu ochiul liber.

13 martie 2014 17:04
Modifică setările cookies