• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Aproximativ 75 de cercetatori americani ar fi fost expusi bacteriei antraxului

Aproximativ 75 de cercetatori americani ar fi fost expusi bacteriei antraxului

Aproximativ 75 de cercetatri americani ar fi fost expusi in mod accidental unor bacterii care provoaca antrax si sunt tratati, ca masura de precautie, cu antibiotice, au anuntat joi autoritatile sanitare, apreciind totusi ca riscul de contaminare este foarte redus, relateaza AFP.

Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) explica intr-un comunicat aceasta posibila infectare prin faptul ca "nu au fost urmate masurile de securitate stabilite in laboratoare in vederea manipularii acestor bacterii", la Atlanta, in sud-estul Statelor Unite, unde se afla sediul CDC.
 
"Din precautie, CDC adopta masuri active pentru protejarea sanatatii tuturor celor care sunt vizati. Acestea includ administrarea de antibiotice personalului potential expus", precizand ca insista asupra faptului ca "riscul este foarte redus".
 
De asemenea, CDC apreciaza ca ceilalti membri ai personalului lor, familiile acestora si restul populatiei nu se afla in pericol.
 
Esantioane potential infectioase de antax au fost transportate si utilizate in cadrul unor experimente in laboaratoare CDC care nu sunt echipate in vederea manipularii acestor bacterii.
 
Angajatii acestor laboratoare, crezand ca aceste bacterii au fost inactivate, nu purtau combinezoane de protectie.
 
Sefii securitatii laboratoarelor CDC au stabilit totodata ca, in perioada 6-13 iunie, manipulari efectuate in doua dintre aceste trei laboratoare ar fi putut sa lase sa scape spori de bacterie.
 
Laboratoarele si culoarele au fost decontaminate si urmeaza sa fie redeschise atunci cand vor fi considerate sigure, mai precizeaza CDC.
 
Carbunele sau antraxul este o infectie acuta care afecteaza atat animalele, cat si omul. Bacteria care o produce - Bacillius anthracis - poate sa fie folosita ca arma bacteriologica.

20 iunie 2014 08:00
Modifică setările cookies