• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Aproape jumatate dintre romi lucreaza la negru. Principala lor sursa de venit sunt alocatiile copiilor

Aproape jumatate dintre romi lucreaza la negru. Principala lor sursa de venit sunt alocatiile copiilor

Aproape jumatate din populatia roma activa lucreaza fara contract de munca si doar doua treimi dintre romi se pot baza pe un venit stabil, rezulta din studiul "Romii din Romania - De la tap ispasitor la motor de dezvoltare", prezentat luni de Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna" si citat de Mediafax.

Comparand cu datele obtinute acum cu cele disponibile la nivelul anului 1998, se constata ca situatia romilor s-a imbunatatit din acest punct de vedere, procentul romilor angajati cu contract crescand in acest interval cu putin peste 10 la suta, crestere coroborata si de scaderea procentului persoanelor care lucreaza fara contract cu aceeasi valoare.
 
Cu toate acestea, initiatorii studiului au constatat ca aproape jumatate din populatia roma lucreaza la negru, in timp ce mai putin de o zecime din populatia neroma se afla intr-o astfel de situatie.
 
In acelasi document se mai arata ca majoritatea neromilor (96 la suta) au un venit regulat, in timp ce doar 66 la suta dintre romi se pot baza pe acesta, restul avand venituri ocazionale (cu ziua) sau sezoniere.
 
In ceea ce priveste persoanele casnice, acestea sunt mai tinere in randul romilor, ceea ce sugereaza existenta unei forte de munca nevalorificate, mai rezulta din studiul citat. Analiza distributiei categoriilor de varsta in randul casnicilor arata diferente intre romi si neromi la categoria de varsta 25 - 34 de ani (aproape de doua ori mai multi romi casnici decat neromi), pe cand in randul celor intre 45 - 64 de ani sunt mai numerosi neromii.
 
In ceea ce priveste sursele de venit in gospodarii, cei mai multi dintre romi mentioneaza alocatiile pentru copii (36,4 la suta). "Salariile sunt mentionate ca surse de venit de mai putin de o treime dintre romi (28,1 la suta), in timp ce pentru neromi este cea mai mentionata sursa (53,6 la suta). De asemenea, 7,2 la suta dintre romi mentioneaza ca nu au niciun fel de venit, fata de neromii in aceeasi situatie (1,3 la suta).

22 aprilie 2013 17:01
Modifică setările cookies