• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Anul 2012 in Romania: de la protestele violente din ianuarie, la condamnarea lui Nastase

Anul 2012 in Romania: de la protestele violente din ianuarie, la condamnarea lui Nastase

2012 a fost anul celui mai mare razboi politic de dupa Revolutie: opozitia a obtinut guvernarea inainte de parlamentare. USL a folosit declinul popularitatii lui Traian Basescu si a devenit constructia cu cea mai mare forta politica de dupa 1990, noteaza www.stirileprotv.ro.

Anul 2012 a reprezentat anul victoriei pentru Uniunea Social Liberala. De asemenea, popularitatea presedintelui Traian Basescu si cea a Partidului Democrat Liberal au intrat intr-un declin fara precedent.
 
Pentru prima data in istoria post-decembrista opozitia a obtinut sefia Guvernului inaintea unor alegeri parlamentare. USL a reusit sa obtina, dupa alegeri, un scor mai mare decat cel avut in momentul asumarii guvernarii.
 
Chiar daca poate fi privit ca un esec, referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu a constituit unul din motivele pentru care USL a castigat, in cele din urma, puncte electorale.
 
Votul negativ de la finalul unui an supraincarcat cu politica a facut ca USL sa obtina in alegeri chiar mai mult decat se asteptau Crin Antonescu sau Victor Ponta: o majoritate de peste doua treimi in Parlament. Acest fapt este o premiera in istoria postdecembrista, USL fiind formatiunea cu cea mai mare majoritate parlamentara, depasind chiar FSN din anii ’90.
 

31 decembrie 2012 12:47
Modifică setările cookies