• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Anglia si Tara Galilor au legalizat casatoriile intre persoanele de acelasi sex

Anglia si Tara Galilor au legalizat casatoriile intre persoanele de acelasi sex

Primele casatorii intre persoane de acelasi sex au fost oficiate imediat dupa miezul noptii in Tara Galilor si Anglia, unde steaguri in culorile curcubeului au fluturat la Londra pe cladirile ministeriale, dupa intrarea in vigoare a unei "legi privind egalitatea", foarte asteptata, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

O lege istorica ce legalizeaza casatoriile intre persoanele de acelasi sex a intrat in vigoare sambata, la scurt timp dupa ora locala 00.00 (02.00 ora Romaniei), in Anglia si Tara Galilor, ultima etapa dintr-o lupta indelungata dusa de aparatorii drepturilor homosexualilor.
 
Primele casatorii intre gay sau lesbiene au fost oficiate imediat, in speranta de a fi primul cuplu care spune "da", un moment calificat drept "important pentru tara" de catre premierul britanic David Cameron.
 
"Pentru a explica lucrurile mai simplu, in Marea Britanie nu are importanta daca esti heterosexual sau homosexual - statul iti va recunoaste relatia in acelasi fel", a declarat Cameron.
 
Aceasta reforma, pentru care aparatorii drepturilor homosexualilor au luptat indelung, este inainte de toate simbolica, deoarece cuplurile homosexuale beneficiau deja de aceleasi drepturi parentale ca cele heterosexuale: ele puteau adopta sau puteau recurge la procreare medicala asistata si la o mama purtatoare. Ele puteau, de asemenea, sa isi uneasca destinele, incepand din 2005, in cadrul unui parteneriat civil.
 
Contrar Frantei, unde au avut loc manifestatii de amploare impotriva casatoriei pentru toti, proiectul britanic, aprobat in iulie 2013 in Parlament, nu a generat miscari in randul populatiei, majoritatea fiind in favoarea reformei.

29 martie 2014 13:56
Modifică setările cookies