• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Andrzej Duda castiga alegerile prezidentiale din Polonia, cu 53% din voturi

Andrzej Duda castiga alegerile prezidentiale din Polonia, cu 53% din voturi

Conservatorul Andrzej Duda a castigat alegerile prezidentiale din Polonia cu 53% din voturi, invingandu-l pe presedintele in exercitiu, Bronislaw Komorowski (centru dreapta), care si-a recunoscut infrangerea si obtine 47%, potrivit unui sondaj de opinie realizat la iesirea de la urne, transmite AFP, preluata de Agerpres.

Victoria juristului in varsta de 43 de ani, care urmeaza sa fie confirmata oficial luni, ar putea deschide calea revenirii la putere a mentorului sau, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator si populist Dreptate si Justitie (PiS), cu ocazia legislativelor prevazute in toamna.
 
Bronislaw Komorowski si-a recunoscut imediat infrangerea si l-a felicitat pe adversarul sau.
 
La sediul de campanie al lui Andrezj Duda, anuntul rezultatului a fost primit cu o explozie de bucurie a simpatizantilor care i-au scandat numele.
 
Invingatorul i-a multumit lui Bronislaw Komorowski pentru cuvintele sale, precum si celor care au votat pentru el, dorindu-le "sa fie si mai numerosi la viitoarele alegeri".
 
Andrzej Duda, un eurodeputat din partea PIS practic necunoscut in ajunul campaniei, a fost candidatul partidului sau, in timp ce Bronislaw Komorowski, 62 de ani, a fost sustinut de partidul liberal platforma Civica (PO), la putere de aproape opt ani. El urmeaza sa isi preia atributiile pe 6 august.
 
Prerogativele presedintelui sunt relativ limitate in Polonia, insa coabitarea tanarului conservator cu guvernul PO condus de premierul Ewa Kopacz s-ar putea dovedi dificila, cele doua partide promovand politici divergente.

24 mai 2015 23:26
Modifică setările cookies