• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Andrei Marga nu a fost colaborator al Securitatii, dar a dat informatii sub numele Horia

Andrei Marga nu a fost colaborator al Securitatii, dar a dat informatii sub numele "Horia"

CNSAS a stabilit ca Andrei Marga, fost ministru de Externe si actual sef al ICR, nu a fost colaborator al Securitatii, desi acesta a furnizat informatii sub numele de cod Horia, fara a exista insa un angajament.

Adeverinta postata pe site-ul CNSAS consemneaza ca intr-unul dintre dosarele din fondul arhivistic s-a regasit un document fara titlu, datat 9.03.1977 si redactat de catre un ofiter din cadrul Inspectoratului Judetean Cluj serviciul III, conform caruia in luna august a fost recrutat ca informator "legatura lui WERNER", Andrei Marga, fost bursier Humboldt, care "urmeaza a primi sarcini concrete pe langa obiectiv".
 
Potrivit CNSAS, din documentele analizate rezulta ca, in perioada 1977 - 1978, Marga "a redactat olograf note informative pe care le-a semnat cu numele conspirativ Horia", dar "nu exista un angajament semnat de titluar".
 
Identificarea sursei Horia in persoana lui Andrei Marga, fost bursier in RFG, redactor-sef al publicatiei Napoca Universitara, mensual care in 1978 se tiparea la Intreprinderea Poligrafica Cluj, rezulta din coroborarea mai multor note furnizate sub acest nume conspirativ, referitoare la vizita unui grup de persoane de la televiziunea ZDF din Mainz (RFG) si de la televiziunea din Viena, care urmau sa realizeze cadre privind editarea cotidianului de limba maghiara din oras.
 
CNSAS consemneaza si ca Andrei Marga a fost urmarit de organele de Securitate in perioadele 1978 - 1979, 1984, 1987 - 1989.

22 decembrie 2012 11:45
Modifică setările cookies