Ancheta de urgenta in Rusia, dupa descoperirea unor noi cratere misterioase in Siberia. FOTO |
||
Oamenii de stiinta din Rusia au solicitat autoritatilor nationale sa initieze o ancheta in regim de urgenta, dupa descoperirea unor noi cratere misterioase in Siberia, informeaza huffingtonpost.com, preluat de Mediafax.
In iulie 2014, comunitatea stiintifica din aceasta tara a fost uluita dupa descoperirea a trei cratere circulare uriase in Peninsula Iamal, situata in nordul Siberiei. In prezent, cu ajutorul imaginilor furnizate de sateliti, cercetatorii rusi au descoperit alte patru cratere similare. Ei cred, de asemenea, ca in regiune s-ar mai afla alte cateva zeci astfel de cratere. Din acest moment, savantii rusi au solicitat autoritatilor sa deschida o ancheta in regim de urgenta, pentru a putea sa protejeze populatia din regiune.
"Sunt sigur ca exista mai multe astfel de cratere in Iamal, trebuie doar sa le cautam. Presupun ca acolo se afla inca 20 sau 30 de cratere", a declarat pentru publicatia The Siberian Times profesorul Vasili Bogoiavlensky, membru corespondent al Academiei de Stiinte din Rusia si director-adjunct al Institutului de cercetare in domeniul petrolului si gazelor naturale, cu sediul la Moscova. "E important sa nu-i speriem pe oameni, ci sa intelegem faptul ca acolo exista o problema serioasa, iar noi trebuie sa cercetam acel fenomen", a adaugat el.
Oamenii de stiinta au cercetat unul dintre cratere in noiembrie 2014, colectand o serie de date, incercand sa descifreze misterul formarii lor. Potrivit principalei teorii formulate in acest sens, craterele din Siberia au fost create in urma unor explozii de gaze, ce au fost generate de acumularea de caldura sub scoarta terestra sau de cresterea temperaturilor, asociata cu incalzirea climei, a raportat The Siberian Times in decembrie 2014.
Intrucat cercetatorii nu pot sa prezica locul si momentul in care astfel de explozii de gaze ar putea sa se produca din nou, studierea craterelor este periculoasa, spune Vasili Bogoiavlensky. Cu toate acestea, cercetatorul rus spune ca, alaturi de colegii sai, intentioneaza sa lanseze o noua expeditie si sa amplaseze mini-statii stiintifice in regiune, pentru a detecta seismele care ar putea sa se produca in momentul unor astfel de explozii viitoare.
Carolyn Ruppel, geofizician la Woods Hole Field Center din Massachusetts si director la U.S. Geological Survey's Gas Hydrates Project, a spus ca nu este deloc surprinsa de faptul ca au fost descoperite noi cratere in Siberia. Ruppel, care nu este implicata in studiul initiat deja in Siberia, a cerut comunitatii internationale sa desfasoare mai multe studii si analize in acea regiune.
"Procesele care determina formarea craterelor se produc cel mai probabil intr-o zona vasta in permafrostul continental din acea parte a Siberiei. Oamenii de stiinta ar trebui cu siguranta sa realizeze mai multe studii despre acele fenomene, pentru a identifica procesele care duc la aparitia lor, felul in care ele evolueaza in timp si daca este posibila prezicerea locului in care noi astfel de formatiuni vor aparea", a declarat cercetatoarea americana.
Un crater urias, ce are un diametru de 80 de metri, s-a format subit in august 2014 in nordul Siberiei, intr-o regiune bogata in gaze naturale.
Fotografiile realizate din avion au prezentat un fel de groapa uriasa aproape perfect cilindrica, cu diametrul de 80 de metri, ce a aparut dintr-o data in Peninsula Iamal din nordul Rusiei, al carei nume se traduce prin sintagma "Capatul lumii".
Cercetatorii rusi care au analizat craterul au spus ca 80% din acesta pare sa fie alcatuit din gheata si ca nu exista urme care sa ateste producerea unei explozii. Descoperirea savantilor rusi elimina teoria potrivit careia un meteorit ar fi cazut in acea zona.
25 februarie 2015 09:56 |