Ambasador rus: Construirea unei baze NATO in Romania constituie o provocare grava pentru Rusia |
||
Construirea unei baze militare a Aliantei Nord-Atlantice in Romania reprezinta o "provocare grava" pentru securitatea Rusiei, afirma ambasadorul rus Aleksandr Grusko, acuzand ca sporirea prezentei militare in Romania, Bulgaria si Polonia incalca prevederile Acordului NATO-Rusia.
Alianta Nord-Atlantica a incalcat, prin construirea de baze militare in Romania, Bulgaria si Polonia, prevederile Acordului fondator NATO-Rusia, a declarat Grusko, citat de RIA Novosti, scrie Mediafax.
"Acordul fondator include o prevedere foarte clara conform careia statele membre NATO vor evita stationarea de forte combatante suplimentare cu statut permanent", a argumentat ambasadorul Rusiei la Alianta Nord-Atlantica.
"Baza militara care se construieste acum in Romania este, desigur, o provocare grava pentru securitatea Rusiei si noi consideram ca acest lucru constituie o incalcare semnificativa a angajamentelor", a insistat Grusko, subliniind ca Moscova este foarte preocupata privind activitatile NATO in Marea Neagra si in Marea Baltica.
Prezenta in Marea Neagra a fortelor militare ale unor state neriverane risca sa genereze "o modificare substantiala a echilibrului strategic si regional", iar Moscova analizeaza modalitatile prin care poate "contracara si neutraliza posibilele amenintari", a avertizat oficialul rus, precizand ca situatia este valabila si in ceea ce priveste Marea Baltica.
Reprezentantul Rusiei a subliniat ca Moscova urmeaza sa analizeze in detaliu deciziile de la summitul NATO cu privire la securitatea interna. "Totul va face obiectul unei analize atente a institutiilor abilitate din Rusia, in primul rand pentru stabilirea masurilor pe care trebuie sa le luam pentru a ne garanta securitatea", a explicat oficialul rus.
NATO revine la o logica de tip "Razboi Rece", a continuat Grusko, conform Itar-Tass, acuzand Alianta ca foloseste criza din Ucraina pentru atingerea propriilor obiective geopolitice.
Statele din Alianta Nord-Atlantica au promis la summitul de la Newport (Tara Galilor, Marea Britanie) sa mentina "o prezenta continua" in Europa de Est, pe fondul ingrijorarilor provocate de atitudinea Rusiei in contextul crizei din Ucraina. Alianta Nord-Atlantica va continua misiunile de patrulare aeriana consolidate in spatiul aerian al tarilor baltice, va continua sa mobilizeze fregate in Marea Neagra si in Marea Baltica si va dubla exercitiile militare in est, a anuntat presedintele american Barack Obama la incheierea summitului NATO, amintind ca Statele Unite au promis in iunie un miliard de dolari "pentru reasigurarea Europei".
Frank Rose, adjunctul asistentului pentru Politica Spatiala si de Aparare al secretarului de stat SUA, l-a informat pe 30 aprilie pe presedintele Traian Basescu ca amplasarea elementelor antiracheta in Romania se desfasoara conform graficului si ca se bucura de sprijinul Casei Albe si al Congresului SUA. Pe 17 septembrie 2009, presedintele SUA a anuntat dezvoltarea sistemului american de aparare antiracheta in Europa intr-o abordare noua, etapizata (EPAA - Abordarea Adaptiva Etapizata privind Apararea Antiracheta in Europa). Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania) si in Polonia.
12 septembrie 2014 16:05 |