• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Alex Gavan, primul alpinist roman care a urcat pe varful Shisha Pangma (8027 m), din Himalaya

Alex Gavan, primul alpinist roman care a urcat pe varful Shisha Pangma (8027 m), din Himalaya

Alpinistul Alex Gavan a escaladat in premiera romaneasca, varful Shisha Pangma cu o inaltime de 8027 m, din muntii Himalaya, trecandu-si astfel in palmares al cincilea varf de peste opt mii de metri.

Potrivit unui comunicat, ascensiunea, finalizata in 30 aprilie, a fost realizata fara a folosi oxigen suplimentar si a fost prima reusita romaneasca din cele patru tentative de pana acum.
 
Expeditia a inceput in 10 aprilie si a avut o durata estimata la saizeci de zile, ascensiunea finala a varfului de 8027 m fiind planificata la jumatatea lunii mai.
 
Profitand de o buna aclimatizare, cat si de o fereastra extrem de scurta de vreme favorabila, Alex Gavan si echipa au facut o ascensiune ultra rapida pentru un munte de peste opt mii de metri, atingand varful la doar 13 zile de la sosirea in tabara de baza de la 5600 m.
 
Intre aceasta si varf au fost stabilite inca trei tabere intermediare la altitudinile de 6400 m, 6850 m si 7100 m. Alex Gavan a revenit in tara in 10 mai.
 
Alpinistul i-a avut ca parteneri pe Tunc Findik, Turcia (cu opt varfuri de peste 8000 m la activ urcate atat fara oxigen suplimentar, cat si cu ajutorul acestuia) si pe Chhang Dawa, Nepal (care cu ascensiunea de pe Shisha Pangma a finalizat de urcat toti muntii de peste 8000 m, varfuri urcate atat fara oxigen suplimentar, cat si cu ajutorul acestuia; pe Shisha Pangma a ales sa foloseasca oxigen suplimentar).
 
Shisha Pangma este singurul varf de peste 8000 m aflat integral in Tibet si deseori subiectul unor intense controverse, majoritatea ascensiunilor fiind facute pe varful Central (8008 m), varf care nu este cel mai inalt punct al muntelui.

13 mai 2013 14:54
Modifică setările cookies