• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Alerta speciala in Japonia, din cauza unui taifun care ameninta centrala Fukushima

"Alerta speciala" in Japonia, din cauza unui taifun care ameninta centrala Fukushima

Puternicul taifun Man-yi traversa luni dimineata sudul Japoniei, cu ploi "fara precedent" in mai multe regiuni plasate "sub alerta speciala", iar centrala de la Fukushima se pregatea sa infrunte acest fenomen violent care a lasat in urma disparuti, raniti si pagube, in vest, relateaza AFP, potrivut Mediafax.

Taifunul, al 18-lea din acest sezon in Asia, s-a abatut luni asupra insulei principale, Honshu, la nivelul prefecturii Aichi, in partea central-sudica, la ora locala 7.40 (1.40, ora Romaniei), a anuntat Agentia de Meteorologie.
 
El era insotit de rafale puternice de vant, de pana la 160 de kilometri pe ora, si de ploi calificate in anumite locuri ca "teribile", pe un perimetru extins.
 
"Alerte speciale" de nivel maxim au fost emise de catre Agentia de Meteorologie in mai multe regiuni, inclusiv in fosta capitala imperiala Kyoto (vest), din cauza unui nivel de "precipitatii care nu a mai fost intalnit vreodata".
 
Luni dimineata, trei persoane erau date disparute in vest, iar alte 29 au fost ranite, potrivit postului de televiziune NHK. Zeci de case au fost inundate sau avariate de alunecari de teren.
 
Apeluri la evacuare au fost lansate in total pentru peste o jumatate de milion de persoane, in mai multe regiuni din sud-vest, inclusiv in provinciile Kyoto si Osaka.
 
Exploatantul, Tokyo Electric Power (TEPCO), a anuntat duminica faptul ca a consolidat echipamente considerate cruciale, cum ar fi conducte de apa pentru racirea reactoarelor sau pompe, iar patrulele de supraveghere au fost sporite.

16 septembrie 2013 10:18
Modifică setările cookies