• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Alerta maxima in Europa de raspandire a poliomielitei, din cauza scaderii vaccinarilor

Alerta maxima in Europa de raspandire a poliomielitei, din cauza scaderii vaccinarilor

Europa este in alerta maxima in ceea ce priveste raspandirea poliomielitei din cauza scaderii vaccinarilor, aparitiei unor cazuri in zone de conflict si circulatiei virusului in Asia, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

"Din cauza conflictului din Siria, relativ aproape de noi, din cauza scaderii vaccinarilor si problemelor din Ucraina, din cauza circulatiei virusului in Asia - Pakistan si a faptului ca virusul a fost gasit liber circuland in apele reziduale in Israel (...), suntem in alerta maxima. Avem cateva tari, care ne inconjoara, care nu mai sunt capabile sa mai mentina, in acest moment, un nivel mare de vaccinare", a declarat, reprezentantul OMS pentru Romania, Victor Olsavsky, la conferinta dedicata Saptamanii Internationale a Vaccinarii.
 
Acesta a precizat ca, pentru prima data in multi ani, exista un risc real ca aceasta cumplita boala paralitica sa revina pe continentul european, dupa ce poliovirusul a reaparut in Israel si Siria si date fiind slabiciunile din sistemul de aparare european anti-poliomielita, volumul urias de calatorii intre Europa si Israel si milioanele de refugiati care parasesc Siria, autoritatile cred ca exista un risc real de aparitie a unei epidemii in Uniunea Europeana, a mai spus reprezntantul OMS pentru Romania.
 
In octombrie 2013, OMS a raportat un grup de cazuri de paralizie acuta flasca - un simptom clasic al poliomielitei - intr-o regiune supusa conflictului situata in estul Siriei. Autoritatile siriene au confirmat doua cazuri de poliomielita, iar pe 29 octombrie 2013, OMS a confirmat 10 cazuri. Cazurile se datoreaza, cel mai probabil, reducerii masive a nivelului de imunizare a copiilor din Siria din cauza razboiului aflat in desfasurare.
 
In Israel, nivelul imunizarii copiilor este ridicat, insa in 2013 a fost descoperit poliovirusul in apa uzata din mai multe orase din sudul Israelului. Virusul a fost detectat totodata pe Malul de Vest si in Gaza. Israelul a identificat, pana la sfarsitul lui 2013, 42 de persoane care raspandesc poliovirusul prin fecale. Niciuna dintre acestea nu prezenta simptomele paraliziei si toate au fost vaccinate cu vaccin polio inactivat (VPI), care este folosit in imunizarile de rutina si care protejeaza de toate tulpinile, a explicat Victor Olsavsky.
 
Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat in 2002 ca regiunea europeana, ce cuprinde 53 de tari, din Portugalia pana in Rusia, este libera de poliomielita.
 
In 1988, 350.000 de copii erau paralizati anual in 125 de tari. In ultimii 25 de ani, numarul cazurilor a fost redus cu mai mult de 99 la suta, astfel ca anul acesta s-au mai inregistrat doar 223 de cazuri. Poliomielita este endemica acum in doar trei tari: Afghanistan, Nigeria si Pakistan. Totusi, inca mai au loc cazuri importate sporadice, mai ales in Africa, o epidemie facand 174 de victime anul acesta in Somalia, a spus Olsavsky.

28 aprilie 2014 17:16
Modifică setările cookies