• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Alegeri parlamentare in Ungaria. Partidul populistului Viktor Orban, favorit pentru un nou mandat

Alegeri parlamentare in Ungaria. Partidul populistului Viktor Orban, favorit pentru un nou mandat

Ungurii voteaza duminica pentru un nou Parlament, intr-un scrutin in care toate sondajele prezinta ca invingator partidul conservator al populistului Viktor Orban, acuzat de derive democratice in ultimii patru ani de putere, relateaza AFP.

Potrivit sondajelor, partidul Fidesz al premierului Viktor Orban nu poate pierde, fiind creditat cu 46-51% din voturi, devansand cu mult alianta de stanga care ar urma sa obtina 21-31% din voturi. Partidul Jobbik (extrema dreapta), antisemit si impotriva romilor, care si-a schimbat imaginea cu un anumit succes, este creditat cu 15-21% din intentiile de vot, scrie Mediafax.
 
Viktor Orban, in varsta de 50 de ani, a efectuat un "presing", in ultimele zile, in vederea mobilizarii sustinatorilor, de teama ca acestia ar putea considera victoria ca si obtinuta si nu s-ar mai prezenta la vot.
 
Aproximativ 8,2 milioane de alegatori sunt chemati la urne pentru a alege 199 de deputati - printr-un scrutin intr-un singur tur - dintre care 106 la nivel local, iar restul pe liste de partid la nivel national.
 
Cei patru ani in care Viktor Orban a condus singur au polarizat societatea in aceasta fosta tara comunista, membra a Uniunii Europene (UE) din 2004. Multumita celor peste 850 de legi adoptate fara dezbatere, de catre o majoritate de doua treimi in Parlament, partidul sau a acaparat toate institutiile puterii si care asigura echilibrul in tara, ca de exemplu, media, justitia, dar si economia si cultura.
 
Cel mai puternic om din tara, necontestat in cadrul partidului sau, si-a atribuit, de asemenea, reluarea cresterii economice (1,2% in 2013), in pofida faptului ca aceasta se bazeaza pe recoltele exceptionale obtinute in sectorul agricol.
 
In cazul in care conservatorii nu reusesc sa mai obtina o majoritate de doua treimi, dezbaterea va reaparea in viata politica ungureasca, considera politologii, care apreciaza ca este improbabil ca Jobbik sa obtina un scor mai bun ca stanga.
 
Sectiile de votare se vor inchide la ora 17.00 GMT (20.00, ora Romaniei), cand sunt asteptate primele estimari.

6 aprilie 2014 10:20
Modifică setările cookies