• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
AIEA: Coreea de Nord îşi continuă activităţile nucleare

AIEA: Coreea de Nord îşi continuă activităţile nucleare

Coreea de Nord îşi continuă activităţile nucleare, în pofida intenţiilor declarate în primăvară de liderul său Kim Jong-un, arată un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), transmite marţi AFP.

“Continuarea şi dezvoltarea programului nuclear al Republicii Populare Democrate Coreene sunt extrem de preocupante”, afirmă directorul general al agenţiei, Yukiya Amano, în raportul ce urmează să fie prezentat adunării generale a AIEA în septembrie, scrie Agerpres.
 
AIEA nu mai este prezentă în Coreea de Nord după expulzarea inspectorilor săi în aprilie 2009, dar precizează că dispune de indicii privind activităţile legate de 'laboratorul radio-chimic' nord-coreean 'între sfârşitul lui aprilie şi începutul lui mai 2018', adică după summitul intercoreean din aprilie.
 
Potrivit agenţiei ONU, reactorul experimental de la Yongbyon îşi continuă 'ciclul operaţional' început în decembrie 2015, iar Phenianul continuă construirea unui reactor cu apă uşoară, precum şi extragerea şi concentrarea de uraniu la instalaţia de la Pyongsan.
 
În raportul menţionat, directorul general al AIEA consideră 'profund regretabile' aceste activităţi care încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, şi adresează un nou apel Phenianului 'să-şi respecte pe deplin obligaţiile' internaţionale. AIEA este pregătită să reia foarte rapid inspecţiile pe teren, menţionează Amano.
 
Kim Jong-un şi-a reafirmat, la summitul cu preşedintele american Donald Trump, de la 12 iunie, angajamentul în favoarea unei 'denuclearizări complete a peninsulei coreene', după ce exprimase această intenţie cu ocazia întâlnirii cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, la 27 aprilie.
 
Aceste declaraţii de intenţii nu au fost însă însoţite nici de un calendar, nici de modalităţi concrete, în lipsa cărora nu se poate vorbi de denuclearizarea 'completă, verificabilă şi ireversibilă' cerută de SUA.
 
Departamentul de Stat al SUA a apreciat totuşi, în cursul săptămânii trecute, că discuţiile cu Coreea de Nord merg 'în direcţia bună', menţionând desfăşurarea unor reuniuni cu uşile închise între Washington şi Phenian.
 
Un nou summit al celor două Corei urmează să aibă loc în septembrie, la Phenian.

21 august 2018 14:58
Modifică setările cookies