• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Adolescentii romani stau, in medie, sapte ore pe zi la TV sau computer. 4% dintre ei au experimentat un tip de droguri

Adolescentii romani stau, in medie, sapte ore pe zi la TV sau computer. 4% dintre ei au experimentat un tip de droguri

Adolescentii romani petrec, in medie, sapte ore pe zi uitandu-se la televizor, ascultand radio, navigand pe internet sau dedicandu-se jocurilor video, rezulta dintr-un studiu prezentat marti de Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) si UNICEF.

Potrivit studiului, instrumentele social media sunt utilizate mai mult de baieti (93 la suta vs. 88 la suta), de adolescentii din mediul urban (91 la suta vs. 77 la suta) si de cei in varsta de minimum 14 ani.
 
Din numarul total de adolescenti care au participat la studiu, 93,7 la suta frecventau scoala la momentul realizarii cercetarii (95 la suta fete fata de 92,3 la suta baieti), iar unu la suta dintre respondenti lucrau.
 
"Adolescentii petrec, in medie, sapte ore zilnic atat uitandu-se la televizor, cat si ascultand radio, navigand pe internet si dedicandu-se jocurilor video", se arata in studiu
 
Astfel, 96 la suta din adolescenti se uita zilnic la televizor, 50 la suta dintre ei petrec peste trei ore pentru aceasta activitate in loc sa socializeze, sa invete, sa se joace sau sa faca sport. De asemenea, 88 la suta din adolescenti utilizeaza internetul, media fiind de 3,37 ore pe zi.
 
In ceea ce priveste consumul de droguri, aproape 4 la suta dintre adolescentii romani au experimentat un tip de droguri, procentul ajungand la 5,4 la suta in randul celor de peste 14 ani, in timp ce 42 la suta dintre ei au consumat alcool cel putin o data.
 
Consumul de alcool cel putin o data in viata este mai frecvent in randul adolescentilor de peste 14 ani (mai mult de jumatate au consumat alcool, comparat cu 21 la suta pentru cei sub 14 ani), la baieti (57 la suta comparat cu 27 la suta la fete) si in mediul urban (50 la suta vs. 32 la suta in rural).
 
Aproape un sfert dintre adolescenti (23 la suta) au fumat cel putin o data in viata, ponderea fiind mai mare la adolescentii de peste 14 ani (33 la suta vs. sase la suta sub 14 ani), la baieti si in zonele urbane (28 la suta vs. 19 la suta in rural), conform aceleiasi cercetari.
 
Referitor la consumul de droguri, studiul arata ca 3,8 la suta dintre adolescenti au experimentat un tip sau altul de droguri, dar la adolescentii de peste 14 ani procentul ajunge la 5,4 la suta, fiind si mai mare in urban.
 
Cercetarea cantitativa a fost realizata pe un esantion de fete si baieti din populatia totala, avand o marja maxima de eroare de +/ -3,9 la suta, la un nivel de incredere de 95 la suta.
 
Potrivit Institutului National de Statistica, in Romania sunt 2.012.709 de adolescenti de 10-18 ani, reprezentand 9,43 la suta din populatia totala a tarii.

17 septembrie 2013 15:48
Modifică setările cookies