• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Acord de principiu intre Iran si marile puteri pe tema programului nuclear

Acord de principiu intre Iran si marile puteri pe tema programului nuclear

Iranul si marile puteri au ajuns la un acord de principiu pe tema programului nuclear iranian, confirma Federica Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, precizand ca sanctiunile impuse Teheranului ar urma sa fie atenuate, potrivit CNN.

Capacitatile Iranului de purificare a materiilor prime nucleare vor fi limitate, singura centrala de imbogatire a uraniului urmand sa ramana Natanz, a explicat Mogherini. 

"Suntem pregatiti sa ajungem la un acord-cadru privind programul nuclear", explica, anterior, Mohamed Jawad Zarif, ministrul de Externe al Iranului. 

"S-a ajuns la un acord privind parametrii-cheie ai programului nuclear", a confirmat presedintele Iranului, Hassan Rohani. 

Potrivit unor surse occidentale, regimul islamist de la Teheran ar urma sa suspende cu 66% actualele capacitati de purificare a uraniului, iar activitatile nucleare iraniene ar urma sa fie monitorizate timp de zece ani. Negocierile au fost prelungite, noul termen-limita fiind stabilit pentru 30 iunie.  Occidentul si Israelul acuza Iranul ca incearca sa fabrice armament nuclear sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzatiile.


3 aprilie 2015 09:30
Modifică setările cookies