• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
A murit Gabriel Garcia Márquez, castigator al Premiului Nobel pentru romanul Un veac de singuratate . Doliu national de 3 zile in Columbia. Scriitorul, omagiat de artisti si politicieni

A murit Gabriel Garcia Márquez, castigator al Premiului Nobel pentru romanul “Un veac de singuratate”. Doliu national de 3 zile in Columbia. Scriitorul, omagiat de artisti si politicieni

UPDATE Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, laureatul al Premului Nobel pentru Literatura, a murit in Mexic, la varsta de 87 de ani, a anuntat o sursa din apropierea familiei, scrie BBC. Starea de sanatate a lui Gabriel Garcia Márquez s-a inrautatit dupa ce s-a externat, pe 8 aprilie, dintr-un spital din Ciudad de Mexico.

Pe 8 aprilie, Garcia Márquez, in varsta de 87 de ani, a fost externat dintr-un spital din Ciudad de Mexico, intr-o stare de sanatate considerata "delicata" si dupa opt zile de tratament impotriva unei infectii pulmonare.
 
Luni, cotidianul mexican El Universal, citand "surse demne de incredere", a scris despre cancerul limfatic de care a suferit scriitorul columbian in urma cu 15 ani, precizand ca boala a recidivat si se extinde la plamani, ganglioni si ficat.
 
Potrivit acestei publicatii, familia si medicii au stabilit de comun acord sa nu il supuna pe Garcia Marquez unui tratament oncologic, ci sa ii asigure o "ingrijire paliativa" la domiciliu.
 
Stabilit in Mexic din 1961, cu o perioada de sejur la Cartagena (Columbia), Barcelona si Havana, Garcia Marquez s-a retras de cativa ani din viata publica, iar in timpul scurtelor sale aparitii la diverse evenimente, nu a facut nicio declaratie presei.
 
Ultima aparitie publica a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, cand scriitorul a aparut la poarta resedintei sale din Ciudad de Mexico, unde locuieste de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnalistii veniti in vizita cu ocazia aniversarii sale.
 
Omagiat de scriitori, artisti si politicieni
 
Barack Obama, Mario Vargas Llosa, Isabel Allende si Shakira se numara printre personalitatile din toata lumea care i-au adus un ultim omagiu, pe platformele de socializare, scriitorului columbian Gabriel Garcia Márquez, maestrul realismului magic, care a decedat joi, la varsta de 87 de ani.

"Lumea a pierdut unul dintre marii scriitori vizionari - si unul dintre scriitorii mei preferati din tinerete", a declarat Barack Obama, presedintele Statelor Unite.
 
"In numele Mexicului, exprim durerea cea mai profunda fata de moartea unuia dintre cei mai mari scriitori ai vremii noastre", a scris pe platforma Twitter presedintele Mexicului Enrique Pena Nieto.
 
De asemenea, Bill Clinton, fostul presedinte al Statelor Unite, a spus: "De cand am citit «Un veac de singuratate», cu peste 40 de ani in urma, am ramas fascinat de darul imaginatiei, gandirii si sinceritatii emotionale, cu care a fost inzestrat (Márquez, n.r.) (...). Am fost onorat sa ii fiu prieten si sa ii cunosc inima generoasa si mintea sclipitoare, vreme de peste 20 de ani".
 
Si presedintele Braziliei, Dilma Rousseff, l-a omagiat pe Gabriel Garcia Márquez, spunand ca "Personajele sale unice si America Latina, cu exuberanta ei, vor ramane intiparite in inimile si amintirea a milioane de cititori".
 
Doliu national in Columbia
 
Presedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a decretat doliu national de trei zile in memoria scriitorului Gabriel Garcia Márquez, laureatul premiului Nobel pentru literatura pe anul 1982, decedat joi, in resedinta sa din Ciudad de Mexico, la varsta de 87 de ani, informeaza AFP.
 
Seful statului columbian a cerut, totodata, "arborarea drapelului national in berna in toate institutiile publice". "Speram ca toti columbienii vor face la fel in casele lor", a adaugat acesta.
 
Cine a fost Gabriel Garcia Marquez
 
Capodopera lui Gabriel Garcia Márquez, romanul din 1967 "Un veac de singuratate", descrie istoria satului columbian fictiv Macondo. Actiunea se desfasoara pe o perioada de peste o suta de ani si prezinta ascensiunea si prabusirea familiei Buendia.
 
Nascut pe 6 martie 1927, in localitatea columbiana Aracataca, Gabriel Garcia Márquez locuieste in Mexic de cateva decenii si, slabit din cauza bolii, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al sau, "Memoria de mis putas tristes" ("Povestea tarfelor mele triste"), aparut in 2004.
 
Gabriel García Marquez a primit premiul Nobel pentru literatura in anul 1982. In nuvelele si romanele sale se reunesc, in mod firesc, fantasticul si realitatile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de multi critici literari in categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai celebru roman al sau este "Un veac de singuratate" (1967), dar foarte cunoscute sunt si "Cronica unei morti anuntate" (1981), "Dragostea in vremea holerei" (1985), "Generalul in labirintul sau" (1989) si "Povestea tarfelor mele triste" (2004).

18 aprilie 2014 11:11
Modifică setările cookies