A murit fostul presedinte georgian Eduard Sevarnadze, unul dintre artizanii sfarsitului Razboiului Rece |
||
Fostul presedinte georgian Eduard Sevarnadze, unul dintre artizanii sfarsitului Razboiului Rece, alaturi de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, a decedat luni, la varsta de 86 de ani, a declarat o apropiata a familiei, Marina Davitasvili, pentru AFP.
"Sevarnadze a murit astazi (luni) la pranz", a declarat ea, adaugand ca fostul sef de stat "era bolnav de mult timp".
Ministru sovietic pentru Afaceri Externe al lui Gorbaciov, ales presedinte al Georgiei independente in 1995, el a demisionat in 2003, in timpul "revolutiei trandafirilor", lasand o tara saracita si aproape de haos.
"Era un om foarte capabil, talentat, foarte deschis catre popor, catre toate paturile societatii", a declarat Gorbaciov pentru postul de radio Ecoul Moscovei.
Ultimul lider sovietic a adaugat ca Sevarnadze a fost "reprezentantul ideal" al Georgiei. "Cu el puteai sa discuti in mod deschis, colaboram bine", a adaugat el.
Presedintele rus Vladimir Putin a prezentat "condoleante sincere familiei si apropiatilor, dar si intregului popor georgian".
Eduard Sevarnadze, nascut pe 25 ianuarie 1928 in satul georgian Mamati, a fost considerat un erou in Occident, pentru ca a fost unul dintre artizanii sfarsitului Razboiului Rece, insa ulterior el a cazut in dizgratie in Georgia.
In 1985 a fost chemat la Moscova de catre Gorbaciov, care lansa Perestroika, si a fost numit ministru de Externe. Timp de cinci ani, el a fost unul dintre principalii artizani ai dezarmarii, legand prietenii puternice in Occident, mai ales in Germania.
In 2003 a fost nevoit sa cedeze puterea, in timpul "revolutiei trandafirilor", prooccidentalului Mihail Saakasvili care a ramas la conducerea tarii pana in 2013.
Dupa cei aproape zece ani petrecuti la conducerea acestei mici republici din Caucazul de Sud, imaginea lui Sevarnadze s-a deteriorat in mod considerabil, tara fiind afectata de o puternica criza economica si de o coruptie endemica.
7 iulie 2014 13:31 |