• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
A fost descoperita prima exoplaneta de marimea Terrei, care se afla intr-o zona locuibila

A fost descoperita prima exoplaneta de marimea Terrei, care se afla intr-o zona locuibila

Astronomii au descoperit prima planeta din afara Sistemului Solar, care are o marime comparabila cu a Terrei si care se afla intr-o zona locuibila. Temperaturile permit apei sa existe in stare lichida, fiind astfel propice vietii, informeaza AFP.

Aceasta descoperire, realizata cu ajutorul telescopului spatial american Kepler, creste probabilitatea de a gasi "planete-surori" ale Terrei in galaxia noastra, Calea Lactee, afirma autorii studiului, coordonat de un astronom de la NASA, publicat joi in revista Science. 

"Aceasta este prima exoplaneta de marimea Terrei descoperita in zona locuibila a unei alte stele", a subliniat Elisa Quintana, astronom la Institutul SETI, afiliat centrului de cercetari stiintifice Ames detinut de NASA. 

"Ceea ce face deosebit de interesanta aceasta descoperire este faptul ca aceasta planeta, denumita Kepler-186f, este de marimea Terrei, pe orbita unei stele denumita «pitica rosie», mai mica si mai putin fierbinte decat Soarele, in zona temperata din jurul acesteia, unde apa poate sa existe in stare lichida", a precizat ea. Aceste stele sunt cele mai frecvente in Calea Lactee, reprezentand aproximativ 70% din totalul stelelor din galaxia noastra. 

Zona "locuibila" din jurul unei stele a fost denumita astfel pentru ca viata, asa cum este ea cunoscuta pe Terra, depinde de apa si beneficiaza in acea regiune de cea mai mare probabilitate de a se dezvolta.


18 aprilie 2014 12:16
Modifică setările cookies