• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
1,5 kg material radioactiv care ar proveni din Transnistria, confiscat la Cernauti. KGB-ul transnistrean dezminte informatiile

1,5 kg material radioactiv care ar proveni din Transnistria, confiscat la Cernauti. KGB-ul transnistrean dezminte informatiile

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a retinut, pe 30 aprilie, in regiunea Cernauti, noua persoane ce transportau 1,5 kilograme de material radioactiv, ce ar putea contine uraniu 235, provenind din Transnistria, a anuntat luni Ministerul de Interne al Ucrainei intr-un comunicat.

Potrivit comunicatului, persoanele retinute sunt cetateni ai Ucrainei si ai Rusiei.
 
Ministerul ucrainean informeaza ca materialul radioactiv, ascuns intr-un container artizanal, era transportat din regiunea transnistreana cu ajutorul unui automobil cu numere de inmatriculare straine.
 
SBU presupune ca "gruparea infractionala", retinuta la Cernauti, avea scopul de a realiza o "bomba murdara", pentru a o folosi in timpul unor manifestatii din sud-estul Ucrainei, ceea ce ar destabiliza situatia social-politica din tara, relateaza agentia Interfax.
 
KGB-ul transnistrean a dezmintit, ulterior, informatiile prezentate luni de catre Serviciul ucrainean de Securitate (SBU).

Serviciul de securitate de la Tiraspol insista, pe site, asupra faptului ca in Transnistria nu exista substante radioative si acuza SBU ca "dezinformeaza intentionat opinia publica".

"KGB-ul isi exprima ingrijorarea in legatura cu provocarile din partea autoritatilor de la Kiev si le recomanda acestora sa se abtina de la insinuari care dezinformeza intentionat opinia publica", afirma Serviciul de securitate transnistrean, citat intr-un comunicat.

Autoritatile de la Tiraspol au negat, de asemenea, ca ar pregati un atac militar impotriva Ucrainei si ca cetateni din regiunea transnistreana ar participa la activitati care destabilizeaza situatia din acest stat.
 

6 mai 2014 07:09
Modifică setările cookies