Trei sferturi dintre romani spun ca sunt preocupati de dieta si greutate si 68% nu vor alimente cu aditivi |
||
Peste 68% dintre romani considera important ca produsele alimentare cumparate sa nu contina aditivi, in timp ce 74% dintre ei sunt preocupati de dieta si de propria greutate, potrivit rezultatelor unui studiu realizat recent, citat de Mediafax.
O simpla cautare pe internet folosind cuvantul cheie "dieta" genereaza aproape 90.000.000 de rezultate in 0,20 secunde. Mediatizarea unor retete de succes privind alimentatia echilibrata si dietele recomandate pentru scaderea rapida in greutate si vizibilitatea unor personalitati publice a caror silueta sugereaza perfectiunea au fundamentat o preocupare crescanda a romanilor fata de greutatea ideala.
Studiul arata ca 7 din 10 romani citesc etichetele atunci cand cumpara un produs nou lansat pentru piata. Printre informatiile verificate pe eticheta pe primul loc se afla numarul de calorii, urmat de aportul nutritiv, dar si beneficiile pentru sanatate.
Mai mult de jumatate din romanii intervievati sunt foarte preocupati de existenta aditivilor alimentari in produsele existente la rafturi. La nivelul populatiei studiate nu este clara distinctia intre aditivii naturali, fara efecte negative asupra sanatatii, si cei artificiali, nerecomandati pentru o alimentatie echilibrata. In consecinta, 3 din 10 persoane din mediul urban sunt de parere ca toate E-urile dauneaza grav sanatatii, in timp ce 4 din 10 oraseni inteleg ca exista aditivi alimentari fara efecte negative asupra sanatatii.
Persoanele din mediul urban dezaproba adaugarea aditivilor pentru culoare sau aroma mai placute, ori pentru a mentine prospetimea produsului, dar tind sa fie mai indulgente cu aditivii care pot reduce numarul de bacterii daunatoare din alimente. Astfel, 50% dintre respondenti spun ca aditivii folositi pentru a reduce numarul de bacterii daunatoare din anumite produse constituie un lucru bun, in timp ce aproximativ trei sferturi resping includerea aditivilor pentru un aspect mai placut (78%) si pentru potentarea aromei (74%).
Studiul a fost realizat de EXACTCC pentru Scandia Sibiu, marja de eroare fiind de +/-4,6%, la un nivel de incredere de 95%. Studiul a fost realizat cu ocazia lansarii de catre Scandia Sibiu a unor retete de pateuri fara E-uri si alti aditivi. In ceea ce priveste metoda de conservare, aceasta este una traditionala, procedeul de sterilizare fiind fierberea in abur a recipientului ermetic inchis, o metoda folosita in gospodariile romanilor pentru conserve de toamna. 8 august 2013 16:19 |