• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Tabloul Mona Lisa de la Luvru ar putea fi o copie a unei variante anterioare

Tabloul "Mona Lisa" de la Luvru ar putea fi o copie a unei variante anterioare

Reprezentantii unei fundatii de arta din Elvetia sustin ca detin dovada care arata ca portretul "Mona Lisa", semnat de Leonardo Da Vinci si expus la muzeul Luvru din Paris, ar fi o copie a unei "versiuni anterioare", scrie AFP.

Pentru a demonstra ca au dreptate, reprezentantii fundatiei sustin ca au realizat teste cu carbon si de pigmentare pentru tabloul numit "Isleworth Mona Lisa", descoperit in Elvetia in septembrie 2012.
 
"Sunt convins in proportie de 100% ca este vorba despre un Leonardo autentic", a declarat vicepresedintele fundatiei, David Feldman, pentru France 24.
 
Potrivit lui Feldman, cele mai multe critici de pana acum privitoare la versiunea "Isleworth" - numita dupa o suburbie londoneza unde a fost gasit tabloul, detinut, din 1913, de colectionarul britanic Hugh Blaker - au fost acelea ca lucrarea a imprumutat prea multe dintre semnele distinctive ale artei secolelor al 17-lea si al 18-lea si de aceea este considerata o copie a originalului.
 
De asemenea, italianul Alfonso Rubino, specialist in geometrie, a studiat la randul sau versiunea "Isleworth", in comparatie cu "Omul Vitruvian", si a ajuns la concluzia ca versiunea elvetiana a picturii "Mona Lisa" a fost realizata dupa aceleasi tehnici folosite de maestrul italian in general.
 
Feldman mai crede ca tabloul din Elvetia a fost lasat cel mai probabil neterminat inainte ca Leonardo sa execute cea de-a doua versiune a picturii, care acum se afla expusa la Luvru.
 
Leonardo Da Vinci s-a mutat in Franta in 1517 si a murit in 1519. Imediat dupa decesul sau, tabloul "Mona Lisa" a fost cumparat de regele François I si, de atunci, a ramas in posesia Frantei.
 
Reprezentantii Muzeului Luvru din Paris au declarat pentru France 24 ca au fost solicitati in repetate randuri sa comenteze autenticitatea tablourilor pe care le gazduiesc, "ceea ce nu face decat sa creasca valoarea operelor aflate in colectiile private", si refuza sa mai faca acest lucru.

18 februarie 2013 18:09
Modifică setările cookies