Senatul SUA acorda statutul de aliat non-NATO R.Moldova, Ucrainei si Georgiei |
||
Senatul american a aprobat proiectul "Legea pentru sustinerea libertatii Ucrainei 2014" prin care Ucraina, Republica Moldova si Georgia obtin statutul de aliat al Statelor Unite fara sa fie membri NATO, potrivit site-ului Biroului pentru Buget al Congresului (CBO).
"Ukraine Freedom Support Act S.2828 tocmai a fost adoptat cu unanimitate de Senat", a anuntat Damon M. Wilson, un consilier pentru politica externa si vicepresedintele Consiliului Atlantic al Statelor Unite, un think tank cu activitate in domeniul politicilor publice cu sediul in Washington. El adauga ca, pentru a deveni lege, proiectul este necesar sa fie adoptat si de catre Camera Reprezentantilor.
Proiectul legislativ a fost elaborat de presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului Robert Menendez (democrat) si Bob Corker (republican).
"Legea pentru sustinerea libertatii Ucrainei 2014" prevede sanctiuni extinse in domeniile energetic, militar si financiar contra Rusiei si aliatilor acesteia, acordarea statutului special de aliati non-NATO Ucrainei, Republicii Moldova si Georgiei si acordarea unei asistente armatei ucrainene si refugiatilor.
Potrivit site-ului Biroului pentru Buget al Congresului (CBO), textul autorizeaza acordarea in perioada 2015-2017 a unei asistente in valoare totala de 560 de milioane de dolari (aproape 451 de milioane de euro) Ucrainei si regiunii. In plus, Statele Unite confera Ucrainei, Republicii Moldova si Georgiei statutul de "aliat major non-NATO", situatie care ar urma sa faciliteze transferul de armament american acestor tari. RIA Novosti scria ca acest statut ar permite chiar transferul de munitie cu uraniu saracit.
In prezent, 15 tari beneficiaza de statutul de "aliati non-NATO" ai Statelor Unite: Afganistan, Argentina, Australia, Bahrain, Coreea de Sud, Egipt, Filipine, Israel, Japonia, Iordania, Kuwait, Maroc, Noua Zeelanda, Pakistan si Thailanda.
12 decembrie 2014 11:34 |