"Regula celor 5 secunde" poate fi aplicata: alimentele scapate pe jos pot fi mancate fara probleme |
||
"Regula celor 5 secunde" exista cu adevarat si poate fi aplicata, intrucat alimentele scapate pe jos pot fi mancate fara riscuri deosebite pentru sanatate, mai ales daca este vorba de felii de paine prajita, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Aston din Marea Britanie.
Mai multi experti in microbiologie au dorit sa testeze "regula celor 5 secunde" si sa vada daca aceasta teorie se aplica tuturor alimentelor scapate pe jos, scrie Daily Mail.
In mod surprinzator, cercetatorii au descoperit ca este mai putin probabil ca bacteriile sa se lipeasca de alimentele scapate pe suprafete mochetate si ca alimentele umede, precum pastele si dulciurile, sunt acelea in cazul carora se aplica cel mai bine "regula celor 5 secunde".
Studiul a fost realizat de studentii din ultimul an de la Facultatea de Biologie de la Universitatea Aston, coordonati de profesorul Anthony C. Hilton.
Alimentele testate au inclus bucati de paine prajita, paste, biscuiti si dulciuri lipicioase, care au fost lasate pe podea intre trei si 30 de secunde.
Studiul a confirmat faptul ca timpul este un factor semnificativ pentru transferul bacteriilor de pe podea pe alimente, insa tipul pardoselei este factorul decisiv.
Cercetatorii de la Universitatea Aston au facut un alt studiu pentru a identifica numarul persoanelor care respecta "regula celor 5 secunde". Rezultatele au aratat ca 87% dintre persoanele intervievate au spus ca ar manca alimente scapate pe jos sau ca au facut deja acest lucru in trecut. Mai mult de jumatate (55%) erau femei si 81% dintre ele au spus ca respecta "regula celor 5 secunde".
10 martie 2014 14:24 |