Philippe devine regele Belgiei. Albert al II-lea a abdicat dupa 20 de ani de domnie |
||
UPDATE: Philippe de Belgique a devenit duminica, in mod oficial, al saptelea rege al Belgiei, depunand juramantul constitutional in Parlament, dupa o ora si jumatate de la abdicarea tatalui sau, regele Albert al II-lea, relateaza AFP.
Albert al II-lea al Belgiei a abdicat duminica, dupa 20 de ani de domnie, intr-o ceremonie organizata la Palatul Regal din Bruxelles, in favoarea fiului sau cel mare, Printul Philippe. Acesta din urma devine al 7-lea suveran din istoria tarii, noteaza AFP, preluata de Mediafax.
Albert al II-lea, in varsta de 79 de ani, a semnat actul de abdicare in cadrul unei ceremonii transmise in direct la televiziune, in Palatul Regal din Bruxelles, in prezenta Guvernului si Corpurilor constituite. Astfel, Philippe devine la 53 de ani al 7-lea rege al Belgiei, dupa prestarea juramantului.
Albert al II-lea si-a luat ramas bun, sambata, indemnandu-i pe belgieni la "coeziune", in contextul unor disensiuni puternice intre flamanzi si valoni, si sa fie uniti in jurul fiului sau mai mare Philippe, care urca pe tron duminica, de Ziua Nationala a Belgiei, potrivit AFP.
Albert al II-lea este primul monarh belgian care se retrage de bunavoie "predand stafeta" fiului sau Philippe, in ciuda unor indoieli ale populatiei cu privire la capacitatea acestuia din urma de a domni.
Albert al II-lea si-a consacrat timp de 20 de ani energia apararii coeziunii regatului amenintata de conflictele intre comunitatile flamanda si francofona.
In timpul ultimilor ani de domnie, Albert al II-lea si-a asumat riscuri denuntand "separatismul explicit sau disimulat" sau cerand in iulie 2011 lumii politice sa se inteleaga, in cadrul unei interventii televizate in care si-a exprimat furia si care a ramas celebra. Aceasta i-a adus o neincredere constanta din partea separatistilor flamanzi din cadrul N-VA, care il considera prea apropiat de francofoni si carora le-ar placea sa traiasca in republica ... flamanda.
Albert al II-lea si regina Paola au avut trei copii: Philippe, mostenitorul tronului, nascut in 1960, apoi Astrid si Laurent. In 1999, regele a surprins evocand lunga criza pe care a traversat-o relatia cu sotia sa, in anii 1960 si 1970. El a recunoscut atunci, cu jumatate de gura, existenta unui copil nascut in afara casatoriei. Acesta nu a recunoscut, insa, niciodata oficial ca Delphine Boël, fiica unei baronese cu care el a avut o relatie de lunga durata, este acel copil. Aceasta din urma, in varsta de 45 de ani, cere in prezent ca paternitatea sa fie stabilita prin teste ADN.
21 iulie 2013 13:30 |